News

Alexandru Rafila, avertisment pentru persoanele care prezintă simptome de Covid și urmează să fie vaccinate

15.02.2021 | 22:24
Alexandru Rafila avertisment pentru persoanele care prezinta simptome de Covid si urmeaza sa fie vaccinate
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat luni, la Antena 3, persoanele care prezintă simptome specifice coronavirusului și urmează să se imunizeze în viitorul apropiat. 

În ultimele zile, Rafila a oferit mai multe explicații despre imunizarea împotriva SARS-CoV-2, duminică explicând că este posibil să avem cicluri repetitive de vaccinare similare gripei.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila a declarat că s-ar vaccina cu vaccinul de la AstraZeneca, dar în momentul de față, având peste 55 de ani, se va imuniza cu varianta de vaccin de la Pfizer sau Moderna.

Alexandru Rafila, avertisment pentru oamenii cu simptome de coronavirus care își doresc să se vaccineze

“Infecția virală înseamnă că ea se multiplică în virus. La persoanele asimptomatice, multiplicarea e redusă, la persoanele simptomatice multiplicarea este crescută.

ADVERTISEMENT

Vaccinul duce la producerea unor proteine virale identice celor multiplicate de infecție și boala și vaccinul duc la un răspuns imun.

Nu trebuie să te testezi decât dacă ești simptomatic, iar dacă ai simptome, nu te vaccinezi, oricum aceasta este recomandarea vaccinului. Dacă ai infecție respiratorie virală, acum sunt șanse mari să fie COVID-19, sunt șanse mult mai mari decât la gripă în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Îmi pare rău că nu s-a găsit o soluție ca la medicul de familie să te testezi, măcar cu test rapid, este o manoperă foarte simplă. Simptomele ușoare, de gripă sau de răceală trebuie investigate, la o cameră de gardă a unui spital suport Covid.

Persoanele asimptomatice, în marea majoritatea cazurilor, dau teste negative chiar dacă sunt infectate, testele rapide sunt relevante la persoanele care au simptome.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele care se găsesc în situația de a fi asimptomatice pe tot parcursul bolii din păcate, testele rapide nu sunt relevante, cel puțin în acest moment.

Dacă cineva are date că ar fi pozitiv, dacă sunt elemente clinice, are o viroză, trebuie să se testeze. Dacă e testat pozitiv, clar nu se vaccinează. 

Cunoașterea științifică este următoarea: dacă ai trecut prin boală, te vaccinezi. Au început să apară tot mai multe studii, unul în Franța, altele în Israel și spun următorul lucru: există o posibilitate ca după infecție să te vaccinezi cu o singură doză la șase luni de la infectare. 

Până acum nu avem această informație completă, pe măsură ce se fac studii vom vedea dacă va fi suficientă o singură doză din AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau alte vaccinuri care vor apărea”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

ADVERTISEMENT