News

În ce condiții se va aplica certificatul stop Covid. Toți angajații ar fi obligați să îl aibă. Alexandru Rafila a explicat când va fi introdus

Ministrul sănătății a explicat când va fi introdus certificatul stop Covid. Toți angajații vor fi obligați să îl aibă. Explicațiile date de Alexandru Rafila despre noul document ce va fi introdus.
08.12.2021 | 22:39
In ce conditii se va aplica certificatul stop Covid Toti angajatii ar fi obligati sa il aiba Alexandru Rafila a explicat cand va fi introdus
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a vorbit despre noul certificat verde, certificatul stop Covid, și despre condițiile în care acesta se va aplica în țara noastră.

Astfel, Alexandru Rafila a precizat că acesta va fi tot un document electronic, așa cum este și certificatul cu care suntem deja familiari.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ministrul a explicat că valablitatea acestuia va fi una temporară, iar el se va aplica doar în anumite condiții.

Mai precis, este vorba despre o perioadă nedeterminată în care el va deveni obligatoriu, în funcție de creșterea cazurilor de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Când va fi introdus certificatul stop Covid

Certificatul stop Covid va fi introdus după o perioadă de trei săptămâni în care se observă o creștere a cazurilor noi de infectare, cu un indice de 1.5 ori.

Acest indice a fost stabilit pentru ca agravarea situațiilor în care am avea o explozie de infectări să nu mai fie un scenariu posibil, pentru că vor fi luate măsuri în funcție de evoluția ultimelor 21 de zile, conform precizărilor făcute de Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod.

Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni.

ADVERTISEMENT

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document”, a precizat ministrul la Antena 3.

Alexandru Rafila a explicat când va fi eliminat certificatul stop Covid

Astfel, acest document va fi eliminat atunci când există o perioadă constată de descreștere, iar măsurile trebuie luate din timp pentru a evita situațiile mai grave.

„În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile.

Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă”, a specificat acesta.

Conform G4Media, certificatul stop Covid ar urma să fie obligatoriu pentru toți angajații de la stat și privat.

ADVERTISEMENT