News

Alexandru Rafila critică sancţiunile aplicate de autorităţi în starea de urgenţă: ”Nu pun în pericol sănătatea nimănui”

12.05.2020 | 16:21
Alexandru Rafila critica sanctiunile aplicate de autoritati in starea de urgenta Nu pun in pericol sanatatea nimanui
Alexandru Rafila, adept al redeschiderii teraselor: ”Am văzut grupuri de 10, 12 oameni care beau suc pe capota mașinii” Sursa: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a avut o ieșire critică la adresa autorităților care au sancționat și legitimat persoane aflate în aer liber.

Alexandru Rafila critică amenzile date celor care fac mișcare în aer liber: ”Nu pun în pericol sănătatea nimănui”

Medicul Alexandru Rafila, care este și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, consideră că aplicare unor sancțiuni celor care fac o simplă mișcare în aer liber nu-și au locul.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, înainte de a legitima astfel de cetățeni, cei din cadrul forțelor de ordine trebuie să se întrebe dacă acei oameni aflați în spațiul exterior reprezintă vreun pericol asupra sănătății celor din jur.

“O să vă dau un exemplu care pe mine m-a deranjat. Toată lumea discuta despre amenzi. Am văzut cazuri în care cineva care mergea cu bicicleta, singur, a fost oprit și legitimat să se vadă dacă are legitimația asupra lui.

ADVERTISEMENT

Când faci acest lucru, trebuie să-ți pui problema dacă există vreun pericol asupra sănătății publice prin activitatea omului respectiv?

Noi trebuie să adaptăm măsurile pe care le luăm pentru ca toată lumea să înțeleagă ce înseamnă un pericol asupra sănătății publice”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, conform Știripesurse.

ADVERTISEMENT
  • peste 300.000 de amenzi, în valoare totală de peste 120 de milioane de euro, s-au dat în România de la intrarea în vigoare a stării de urgență

Alexandru Rafila: ”Interacțiunea în aer liber, cea mai puțin periculoasă”

Declarația lui Alexandru Rafila legată de sancționarea celor aflați în aer liber vine la doar câteva zile după ce același medic întărea ideea conform căreia ieșirile în spațiul liber nu sunt deloc periculoase.

ADVERTISEMENT

Astfel, la întrebarea ”Cât de periculos este să ieșim cu copilul în parc?”, doctorul a explicat că ”interacţiunea în aer liber e cea mai puţin periculoasă, pentru că nu este ca în spaţiile închise”.

Rafila a mai spus că “atunci când există interacţiune fizică apropiată, prelungită, există riscuri de transmitere”.

ADVERTISEMENT