News

Alexandru Rafila declară război corupției din spitale: ”E absolut inacceptabil”

Alexandru Rafila, ministrul PSD al sănătății, nu concepe ca personalul din spitale să primească în continuare mită, fie ea sub formă de bani sau de bunuri materiale.
04.02.2023 | 17:56
Alexandru Rafila declara razboi coruptiei din spitale E absolut inacceptabil
Ministrul Rafila e vehement împotriva corupției. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății crede că un simplu gest precum florile sau bomboanele sunt îndeajuns pentru a le mulțumi medicilor.

Alexandru Rafila nu acceptă mita din spitale

Nu doar medicii ar fi de vină ci și oamenii care oferă mită personalului medical, crede Rafila. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical.

ADVERTISEMENT

Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident.

Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală, dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a transmis Alexandru Rafila la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Rafila e mulțumit de poziția Colegiului Medicilor față de acest flagel al corupției din spitale. Ministrul sănătății e conștient că oamenii dau mită sau ”atenții” pentru că în caz contrar sunt ignorați de medici, însă acest scenariu nu mai poate fi tolerat.

”Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical.

ADVERTISEMENT

Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, a completat Rafila.

Colegiul Medicilor din România, prin vocea profesorului universitar Daniel Coriu, a comentat în termeni duri arestarea șefei Secției de Oncologie de la Spitalul Județean, reținută pentru 30 de zile după ce a luat mită de la pacienți.

ADVERTISEMENT

”Colegiul Medicilor din România promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”, a completat Coriu.

ADVERTISEMENT