News

Alexandru Rafila desființează Ordinul de Ministru al Ministerului Sănătății. Ce spune despre acesta

13.04.2021 | 22:54
Alexandru Rafila desfiinteaza Ordinul de Ministru al Ministerului Sanatatii Ce spune despre acesta
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, membru al Camerei Deputaților din partea Partidului Social Democrat, a desființat la nivel declarativ Ordinul de Ministru al Ministerului Sănătații  care ar putea să impună noi restricții în anumite localități din România.

Rafila a avut un atac dur la adresa Ministerului Sănătății după incidentul de la Victor Babeș, în urma căruia trei persoane au decedat după ce ventilatoarele cu oxigen s-au oprit, declarând că nu există niciun fel de asumare.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila desființează Ordinul de Ministru de la Ministerul Sănătații

“Mie mi se părea de bun simț, mai ales că astăzi a fost o conferință de presă la care au participat și Andreea Moldovan și Voiculescu, să prezinte criteriile, care au fost raționamentele din spate, cine le-a avizat și de ce, dar și care este politica de gestionare a acestei pandemii.

Ar fi fost de bun simț, mai ales că a fost o conferință de presă anunțată, ca în loc să aflăm lucruri mai mult sau mai puțin precise despre Babeș, unde ar trebui să lăsăm poliția să se pronunțe, să discutăm despre strategia pe care o are Ministerul Sănătății referitor la ce se poate face pentru a nu intra în carantină.

ADVERTISEMENT

Acest ordin a fost luat pentru a avea o scuză dacă situația se agravează și iese sub control. Ordinul acesta nu este aplicabil, trebuie să existe o decizie a CNSU validată de guvernul României. Acest grup tehnico-științific nu este unul care ia decizii, ci are un rol consultativ.

Acest ordin produce confuzie, nu există niciun fel de asumare, nu este un ordin diferit față de celălalt, o serie de jumătăți de măsură care nu sunt în măsură să genereze încredere. Se perpetuează aceeași neîncredere și lipsă de colaborare cu populația”, a declarat Alexandru Rafila la Antena3.

ADVERTISEMENT

Criterii modificate pentru impunerea restricțiilor. În ce situație se ajunge la carantină

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial și este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Acesta introduce un punctaj, conform căruia, cu cât acesta este mai crescut pentru o localitate, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să fie carantinate în cazul în care ajung la 60 de puncte. Pentru restul localităților, decizia de carantinare se poate lua la pragul de 70 de puncte.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, rata de infectare, cumulată la 14 zile, de la care se poate intra în carantină este de trei la o mie de locuitori.

ADVERTISEMENT