News

Alexandru Rafila, despe măsurile de relaxare: “Este o scădere aparentă”. Care este perioada decisivă

21.04.2020 | 13:43
Alexandru Rafila despe masurile de relaxare Este o scadere aparenta Care este perioada decisiva
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a dat un răspuns categoric în ceea ce privește măsurile de relaxare impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Alexandru Rafila, categoric în ceea ce privește măsurile de relaxare

Vorbind la Antena 3 despre o posibilă relaxare a măsurilor restrictive, Alexandru Rafila a precizat că decisiv în acest sens va fi ce se va întâmpla la sfârșitul acestei săptămâni când va fi perioada de incubație a virusului pentru ceea ce a fost în perioada Paștelui.

ADVERTISEMENT

”Este o scădere aparentă, deoarece venim după o perioadă de weekend când a fost o scădere a activității de testare. Nu se pune problema relaxării acestor măsuri până nu vom avea un trend descendent clar”, a spus medicul.

El a lăsat să se înțeleagă că dacă vom pune la punct o strategie aplicabilă și vom avea o scădere a numărului de cazuri ne putem gândi la o relaxare a măsurilor începând cu 15 mai, atunci când se va încheia starea de urgență.

ADVERTISEMENT

”Trebuie făcute evaluări la fiecare două săptămâni”

Reprezentatul României la OMS a precizat că modificările virusului sunt minore în acest moment, dar nu exclude posibilitatrea ca acestea să crească și ssă devină un potenția pericol la un moment dat.

”Trebuie să respectăm măsurile și sper să nu ajungem în situația creșterii rapide de cazuri. Trebuie făcute evaluări la fiecare două săptămâni, cât este perioada maximă de incubație a virusului”, a precizat Rafila.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește numărului mai mare al deceselor la bărbați, medicul a menționat că este un lucru valabil în toate țările. El a explicat acest lucru prin faptul că bărbații au mai multe comorbidități și respectă mai puțin normele de igienă.

În urmă cu două zile, președintele Societății Române de Microbiologie susținea adoptarea unor măsuri prin care copiii să poată ieși la activități în aer liber și considera că data cea mai corectă pentru a face acest lucru în România este 15 mai.

ADVERTISEMENT

În schimb, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează că românii trebuie să se aștepte la o creștere a numărului de infectări și de decese, în condițiile în care nu a fost atins punctul maxim al pandemiei.

ADVERTISEMENT