News

Alexandru Rafila, despre a treia doză: “Pentru mine este contraindicată”

Alexandru Rafila, deputat din partea PSD, a vorbit vineri, la Antena 3 despre a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului, declarând: "pentru mine este contraindicată".
27.08.2021 | 20:59
Alexandru Rafila despre a treia doza Pentru mine este contraindicata
ADVERTISEMENT

Rafila a declarat în urmă cu câteva zile că se așteaptă ca la finalul lunii septembrie România să aibă aproximativ 4.000 de cazuri noi zilnice de infectare cu coronavirus.

Valeriu Gheorghiță a declarat în urmă cu o săptămână că România va începe, cel mai probabil, să administreze a treia doză de vaccin în luna octombrie.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, despre a treia doză: “Este contraindicată pentru mine”

Alexandru Rafila: “Am văzut în ultima perioadă tot felul de cercetări pe piață care de fapt cheamă oamenii să se testeze legat de nivelul de anticorpi, poate chiar lunar. Eu mi-am făcut testul, am un nivel mare de anticorpi, am făcut și boala, m-am și vaccinat, la mine este contraindicată a treia doză de vaccin.

Știți care e problema? Asta trebuie să se transforme în model cultural, să ne consultăm cu medicul când luăm o decizie legată de sănătatea noastră.”

ADVERTISEMENT

Radu Tudor: “Avem cinci milioane de români vaccinați complet, cum priviți acest bilanț?”

Alexandru Rafila: “Este penultimul din Europa ca performanță, ce pot să spun? Cred că ar trebui să spunem că mai avem 12-13 milioane de persoane eligibile nevaccinate, cea mai mare parte din populație, iar în țările din vestul Europei procentul de 60% este unul obișnuit, iar impactul pe spitalizare și deces este inferior.”

Radu Tudor: “Care este cea mai mare minciună pe care ați auzit-o legată de vaccin?”

Alexandru Rafila: “Cred că cea mai nepotrivită remarcă este că aceste vaccinuri erau pregătite dinainte în vederea unei pandemii pregătite, plandemia, ați auzit acest termen sau că se face un vaccin împotriva unei boli care nu există.

ADVERTISEMENT

Chestiunea aceasta mi se pare una incredibilă și astfel de informații vin de la persoane care ar trebui să aibă capacitatea de a înțelege niște lucruri.

Rafila: “Universitățile de medicină trebuie să dezvolte un corp de epidemiologi”

“Rolul INSP trebuie revăzut și întărit, trebuie să poată acoperi regional, iar DSP-urile trebuie reprofesionalizate și depolitizate. DSP-urile sunt conduse de oameni cu profesii onorabile, dar sunt juriști, economiști, haideți să încercăm să aducem oameni specializați în sănătate publică.

ADVERTISEMENT

Trebuie să existe un parteneriat cu universitățile de medicină și farmacie din România pentru a se putea dezvolta un corp de epidemiologi, de specialiști în sănătate publică pentru a gestiona aceste probleme. 

Ne-am trezit cu tot felul de așa-ziși experți în sănătate publică, care au studiat științe politice și habar nu au cum funcționează acest sistem de sănătate”, a adăugat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT