News

Alexandru Rafila, despre candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2024: ”Postură onorantă”

Alexandru Rafila ia în considerare o candidatură din partea PSD la prezidențiale, lucru anunțat și în trecut, însă crede că e prematur să fie abordat acest subiect.
27.10.2022 | 17:45
Alexandru Rafila despre candidatura sa la alegerile prezidentiale din 2024 Postura onoranta
Alexandru Rafila, despre alegerile prezidențiale din 2024. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Actualul ministru al sănătății a anunțat că o astfel de ”postură onorantă” necesită ”cel puțin două elemente” pentru a fi luată în considerare. Marcel Ciolacu a dezvăluit că eventualul candidat al PSD-ului la alegerile prezidențiale va fi ales din filiale.

Alexandru Rafila, despre candidatura la prezidențiale

Cu toate că a anunțat că nu poate refuza o astfel de candidatură, Alexandru Rafila a spus că e prematur să se vorbească despre așa ceva. În vară Rafila anunțase că ”slujește partidul” și e onorat să fie luat în considerare drept candidat la alegerile prezidențiale din 2024 din partea PSD.

ADVERTISEMENT

Referitor la cele ”două elemente” la care făcea referire, Alexandru Rafila a oferit mai multe detalii asupra viziunii sale.

”Unul este legat de sprijinul clar al unui partid politic pentru o astfel de candidatură şi alt element este legat de conştiinţa şi de pregătirea pe care o are o persoană, şi nu mă refer neapărat la mine, pentru o astfel de candidatură care înseamnă nu numai cea mai mare onoare ci şi cea mai mare responsabilitate într-o ţară. Aşa că este prematur şi nu are rost să facem speculaţii pe această temă”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

În luna august Rafila anunța că nu are nicio problemă în a candida, deși înainte ar trebui să fie ales în interiorul partidului drept candidatul ”stângii” la alegerile prezidențiale din 2024.

”Candidatura la prezidenţiale din partea PSD, a spus foarte clar domnul preşedinte Ciolacu, va fi pe bază de competiţie. Eu nu am în momentul de faţă un astfel de proiect, rămâne de văzut care va fi decizia la nivel politic, eu servesc acest partid. Dacă PSD consideră că eu aş putea să fiu unul dintre candidaţii potenţiali, nu am nicio problemă legată de o astfel de decizie, dar eu cred că trebuie să fim echilibraţi, să aşteptăm timpul să treacă”, transmitea Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu vrea să reformeze partidul și în special metodele în care e ales candidatul la prezidențiale. Conform cutumei președintele partidului e de obicei candidat, însă acum Ciolacu vrea să organizeze alegeri libere la nivelul PSD.

”La nivelul PSD şi al preşedintelui PSD, nu au început aceste discuţii. Singură discuţie pe care am avut-o foarte clar – viitorul candidat al PSD va fi ales de către fiecare organizaţie, de fiecare consilier comunal, municipal, viceprimar, primar, în conferinţe de alegeri în întreaga ţară. Schimbăm cu totul sistemul de desemnare a candidatului pentru funcţia de preşedinte al României”, a transmis Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Liberalii au discutat și ei sumar despre acest subiect și au lăsat să se înțeleagă că actualul premier Nicolae Ciucă ar fi o variantă pentru candidat la prezidențiale. Emil Boc, primarul Clujului, a fost o altă variantă vehiculată în trecut.

ADVERTISEMENT