News

Alexandru Rafila, despre capacitatea de testare pentru coronavirus: ”Suntem la jumătatea Germaniei”

01.05.2020 | 13:46
Alexandru Rafila despre capacitatea de testare pentru coronavirus Suntem la jumatatea Germaniei
Medicul Alexandru Rafila. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Prepeliță
ADVERTISEMENT

Capacitatea de testare pentru coronavirus a fost una dintre temele intens dezbătute în România ultimelor două luni. De la câteva sute pe zi, norma a ajuns la câteva mii, iar veștile bune continuă să vină din acest segment medical.

Alexandru Rafila, despre capacitatea de testare pentru coronavirus: ”Suntem la jumătatea Germaniei”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a dezvăluit că țara noastră a ajuns la o capacitate de testare a populației destul de optimă.

ADVERTISEMENT

Acesta face o comparație cu țara din Europa care testează cel mai mult, Germania, și spune că România este la jumătatea nemților din punct de vedere al raportului pe populația testată.

”Vreau să vă spun că în acest moment că suntem la jumătate din capacitatea de testare care se face în Germania.

ADVERTISEMENT

Noi avem 8.000 – 8.500 de teste care se pot face zilnic. Evoluția testărilor e încurajatoare, ținând cont de capacitățile din Romania”, a spus doctorul Rafila la Digi24.

Până vineri, 1 mai, la ora 13:00, la nivel național au fost prelucrate 183.688 teste. Circa 8.500 de teste au fost efectuate în ultima zi de autoritățile medicale.

ADVERTISEMENT

România, în faza de ”platou” a evoluției coronavirus

Președintele Societății Române de Microbiologie a mai spus că România se află în acest moment într-o fază de platou a evoluției COVID-19.

”Variațiile cu 50 de cazuri nu sunt semnificative. Contează media care se face în aceste zile. La ora aceasta suntem într-un platou. Rămâne să vedem cum vor evolua cazurile după această perioadă.

ADVERTISEMENT

Mai sunt aceste trei zile libere. Dacă trecem cu bine și de această perioadă, ca de Paște, atunci când ne temeam de o explozie, și intrăm pe un trend descendent, cred că suntem pe drumul cel bun. Totul depinde de noi și măsurile de distanțare socială”, a adăugat Rafila la postul de știri citat.

După 15 mai, doctorul Rafila spune că unele zone ar putea continuă să rămână în izolare și dă exemplu Sucevei.

”Apropo de situația de la Suceava, sunt anumite zone unde măsurile pot fi relaxate ulterior, pe măsură ce situația se stabilizează, pentru că riscurile sunt serioase.”

ADVERTISEMENT