News

Alexandru Rafila, despre cazul gravidei moarte la spitalul din Botoșani: „M-a afectat serios. E nevoie de o lege a bunului simț”

Managerul Spitalului din Botoșani a fost demis astăzi, la cinci zile după moartea tinerei. Colegiul Medicilor va desfășura verificări.
23.08.2023 | 14:33
Alexandru Rafila despre cazul gravidei moarte la spitalul din Botosani Ma afectat serios E nevoie de o lege a bunului simt
Alexandru Rafila, despre cazul gravidei moarte la spitalul din Botoșani. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a reacționat în cazul gravidei moarte la spitalul din Botoșani. Ministrul Sănătății a făcut mai multe precizări, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul Unifarm.

Alexandru Rafila, reacție în cazul gravidei moarte din Botoșani

Rafila s-a declarat „serios afectat” după ce a aflat că tânăra de 25 de ani, a cărei sarcină era oprită din evoluție, a agonizat șapte ore. În tot acest timp, medicii nu i-au oferit niciun fel de tratament. Ulterior, femeia a decedat.

ADVERTISEMENT

„A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios. Cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul.

Poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a transmis Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății mai spune că este necesară o „lege a bunului simț și a responsabilității” și că asemenea cazuri fac oamenii să nu acorde încredere sistemului de sănătate din România. Rafila spune că nu știe dacă medicii dormeau, dar faptul că vreme de 7 ore nu s-au implicat ridică o mare problemă.

Managerul Spitalului din Botoșani a fost demis la 5 zile după moartea tinerei

Potrivit acestuia, au fost sesizate instituțiile abilitate să desfășoare verificări în urma situației nefericite. Este vorba de Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Botoşani, dar și Poliţia.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Sănătăţii are o structură specializată – Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie. Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate. Respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală. Dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România. Am sesizat Colegiul din Botoşani – acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate.”, a adăugat Rafila, conform Agerpres.

Miercuri, Consiliul Județean Botoșani a anunțat că managerul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani, Angel Călin, a fost demis. Totodată, președintele CJ specifică faptul că demisia managerului „nu șterge vina cadrelor medicale” care nu i-au acordat îngrjirile necesare tinerei.

ADVERTISEMENT

Astfel, CJ solicită demisiile medicului curant și a celui care se afla de gardă în noaptea respectivă. „Au arătat o totală lipsă de empatie față de o femeie aflată în suferință, precum și carențe uriașe de profesionalism. Este un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii!”, a adăugat Doina-Elena Federovici, președintele CJ Botoșani.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”