News

Alexandru Rafila, despre certificatul verde: “Ar trebui aplicat tuturor”. Care sunt explicațiile medicului

Alexandru Rafila, membru PSD, a vorbit vineri despre certificatul verde, declarând: "ar trebui aplicat tuturor".
05.11.2021 | 22:04
Alexandru Rafila despre certificatul verde Ar trebui aplicat tuturor Care sunt explicatiile medicului
ADVERTISEMENT

Rafila a explicat și în urmă cu câteva zile faptul că c ertificatul verde, în forma propusă de actualul proiect legislativ, nu este de dorit, deoarece nu este aplicabil.

Medicul a schițat, sumar, propunerile pe care le-ar implementa dacă ar ajunge Ministru al Sănătății, un scenariu posibil în cazul unei coaliții PSD-PNL.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, despre certificatul verde: “Trebuie aplicat tuturor”

“Cine ne-a oprit să vorbim despre certificatul verde în vară? Toate țările din Uniunea Europeană au purtat-o mai demult și noi am avut-o abia acum câteva săptămâni.

A existat o Ordonanță de Urgență pe care a lansat-o Guvernul Cîțu, când putea să facă acest lucru și din cauza această, accesul în anumite spații se poate face doar cu certificatul verde, dar e foarte târziu.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege care a fost înaintat inițial de PNL și UDMR se referea strict la personalul medical, domnul Cîțu s-a gândit că ar fi bine să mai adauge și alte categorii.

Acolo, se creau niște discriminări, nu între cei care aveau certificat verde și cei care nu aveau. Dumneavoastră puteați să mergeți într-o instituție în care nu aveați voie să intrați, pentru că nu aveați certificat verde, dar cel care vă controla, nu avea.

ADVERTISEMENT

S-a explicat populației ce este acest certificat verde? Nu s-a explicat. Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut, trebuie să te poți și testa, nu poți exclude.

În lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi și această alternativă, a testării.

ADVERTISEMENT

Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri.

Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale. Cum putem să îi dăm unei persoane vârstnice din mediul rural certificatul verde dacă s-a vaccinat?

Noi cerem acest certificat verde profesional dintr-un motiv de sănătate publică, este perfect justificat ca personalul medical să aibă un certificat verde pentru a exista un risc cât mai scăzut ca cineva din personalul medical să transmită boala pacienților.

Problema a fost legată de timing, proiectul spunea că în sectorul public persoana trebuie să se testeze pe propria cheltuială, iar dacă refuză acest lucru și i se desface în 30 de zile contractul de muncă, urmând ca angajatorul să angajeze pe altcineva care are certificat verde.

Eu nu pot să fiu de acord ca în plin vârf al pandemiei când nu am personal medical suficient să iau o măsură care să reducă personalul medical.

Am venit cu soluția, timp de 60 de zile să oferim posibilitatea oamenilor să se testeze, să nu intre într-o situație de conflict, puteam să îi convingem în acest timp să se vaccineze, nu generam această situație conflictuală într-un moment de criză.

Dacă ne hotărâm că vom avea certificat verde, nu pot să fie angajați mai speciali, ar trebui să îl aibă toată lumea, eu aș susține un tip de certificat verde aplicabil tuturor.

Nu pot să merg într-o instituție în care cineva care nu are certificat verde nu mă lasă pe mine să intru. Domnul primar a fost o victimă a certificatului verde, deoarece nu vrea să se vaccineze”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

ADVERTISEMENT