News

Alexandru Rafila, despre certificatul verde: “Se încearcă o pasare a responsabilității”

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, este de părere că proiectul său de certificat verde nu a fost asumat de către membrii Parlamentului. El a spus că ministerul său a făcut tot ce a fost posibil.
14.01.2022 | 19:46
Alexandru Rafila despre certificatul verde Se incearca o pasare a responsabilitatii
ADVERTISEMENT

Certificatul COVID a fost una dintre cele mai controversate teme de discuție din societatea românească la finalul anului 2021. Cu toate că au fost propuse două proiecte în acest sens, unul de la PNL și unul de la Ministerul Sănătății, condus de către Alexandru Rafila, acestea  nu au trecut de Parlament.

Într-o conferință de presă de vineri, 14 ianuarie, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a vorbit despre tema certificatului COVID. El a explicat faptul că instituția pe care o conduce a propus un proiect în acest sens, dar că membrii Parlamentului nu și-au asumat o astfel de măsură, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

Rafila a explicat faptul că proiectul pe care Ministerul Sănătății l-a înaintat prevedea limitarea anumitor drepturi și libertăți în vederea ținerii sub control a modului în care evoluează pandemia.

În cadrul conferinței de presă, Alexandru Rafila a făcut trimitere la proiectul de certificat COVID înaintat de către Partidul Național Liberal și a explicat faptul că nu ar vrea să reia discuția pe această temă.

ADVERTISEMENT

“Suntem promotorii vaccinării pe orice cale, dar discuţia despre certificatul verde nu aş vrea să o mai reluăm încă o dată. Ministerul Sănătăţii a realizat un draft al unei legi care ar fi trebuit să fie, într-un fel sau altul, aprobată de Parlament, acel proiect de lege s-a blocat, ştiţi bine că şi colegii de la PNL au promovat un astfel de proiect în luna octombrie, cred, care din păcate era unilateral, se referea doar la personalul sanitar, nu se referea la sănătatea publică, aveam foarte multe amendamente şi a fost respins în Senat”, a declarat Rafila.

Pasarea responsabilității în cazul unui certificat COVID

Ministrul Rafila a ținut să sublinieze faptul că în ceea ce privește certificatul COVID avansat de PNL și cel propus de către Ministerul Sănătății nu a existat un sprijin politic solid în Parlament.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a explicat faptul că în ceea ce privește proiectul de certificat COVID elaborat de către specialiștii în sănătate, ministerul său a făcut tot ce a fost posibil din punct de vedere legal.

În plus, el a mai subliniat faptul că, în calitatea sa de membru al Parlamentului României el și-ar asuma un astfel de proiect de certificat COVID. Cu toate acestea, date fiind prevederile unui astfel de proiect, este necesar votul unei majorități și că nu poate fi luată în calcul posibilitatea unei Ordonanțe de Urgență.

ADVERTISEMENT

“Eu mi-o asum în sensul că sunt parlamentar și eu, sunt unul din cele câteva sute de parlamentari, dar trecerea acestei legi trebuie făcută cu acordul Parlamentului, pentru că punea în discuție limitarea unor drepturi și lucrul acesta trebuie făcut prin lege și nu prin Ordonanță”, a explicat ministrul.

Informațiile din presă indică faptul că, la începutul acestui an, membrii coaliției de guvernare nu s-au mobilizat pentru adoptarea unui proiect de certificat COVID și că parlamentarii ar urma să își continue vacanța din luna ianuarie.

ADVERTISEMENT