News

Alexandru Rafila, despre decizia de a închide magazinele la ora 18.00: “O măsură irațională și ineficientă”

30.03.2021 | 21:38
Alexandru Rafila despre decizia de a inchide magazinele la ora 1800 O masura irationala si ineficienta
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, membru PSD, a comentat marți, la B1TV, restricțiile luate de către guvern, printre care și decizia de a închide magazinele la ora 18.00 în timpul weekendului, declarând că: “este o măsură irațională și ineficientă. Ea nu are niciun rost”.

Rafila a declarat acum o săptămână că România va ține sub control pandemia în luna septembrie dacă va crește rata de vaccinare la 100.000 de persoane pe zi.

ADVERTISEMENT

Tot în urmă cu o săptămână, medicul Alexandru Rafila a avut o poziție fermă referitoare la închiderea școlilor din Capitală, spunând că această decizie nu ar trebui luată.

Alexandru Rafila, despre închiderea magazinelor la ora 18.00: “Nu are niciun rost și este total irațională”

“Trebuie să înțelegem că manifestările oamenilor pot fi consecința unei comunicări deficitare și a unei lipse de explicare a măsurilor luate, lăsând la o parte că putem spune și că s-au depășit niște limite referitor la atacurile față de medici.

ADVERTISEMENT

Lipsa de explicare a măsurilor produce pentru mulți cetățeni multă frustrare, mai ales că anumite măsuri nu au niciun fel de rost, cum a fost cea cu orarul magazinului care se închide la ora 18.00.

Asta este o măsură irațională, vrei să eviți aglomerația prin scurtarea duratei de funcționare. Nu spun că trebuie să stea deschise magazinele de îmbrăcăminte sau cele care vând obiecte de lux, dar cele alimentare și farmaciile trebuie deschise cât mai mult timp, nu cât mai puțin.

ADVERTISEMENT

Trebuie să avem două ore să ajungem acasă, poate să fie valabil pentru unii dintre noi, dar accesul în magazine trebuie să fie ușor. Duminică la ora șase s-au închis magazinele, iar la ora sapte erau benzinăriile pline cu oameni care își cumpărau de mâncare.

Ni s-a spus că vor intra restricțiile în vigoare vineri, apoi duminică, a apăut o nouă informație că s-ar putea schimba ora de functionare a magazinelor, nu avem măsuri coerente, nu există predictibilitate.

ADVERTISEMENT

Mereu trebuie să pui în balanță măsura pe care o ai cu gradul de acceptabilitate a populației. Decât să iau o măsură care nu este respectată de foarte mulți cetățeni și sănătatea publică să fie afectată, prefer să iau o măsură care are un nivel ridicat de acceptabilitate care să ajute.

Ar trebui introduși sociologi și psihologi în comitetul tehnico-științific care să aprecieze și lucruri legate de comportamentul oamenilor.

Posibilitatea apariției acestui val al treilea era menționată din decembrie, noi am așteptat să se întâmple lucrurile și am ajuns să numărăm paturi de îngrijire pediatrică drept paturi pentru îngrijirea bolnavilor Covid.

Eu nu vorbesc despre vinovăție, ci de asumare. Un Minister al Sănătății are rolul de a organiza un efort național, comunicarea este foarte importantă, dar și lucrurile pe care le faci și să iei măsuri din timp”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.

ADVERTISEMENT