News

Alexandru Rafila, despre doctorul care lăsa copiii să moară la Maternitatea Polizu: ”Nu putem să intervenim”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din România, a vorbit despre cazul doctorului care lăsa copiii nou născuți să moară în Maternitatea Polizu din București.
08.10.2022 | 10:08
Alexandru Rafila despre doctorul care lasa copiii sa moara la Maternitatea Polizu Nu putem sa intervenim
Alexandru Rafila a vorbit despre cazul medicului care e acuzat că lăsa copiii născuți prematur să moară la Maternitatea Polizu / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila susține că cei de la Inspecţia Sanitare, Ministerul Sănătății şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti fac o anchetă la Maternitatea Polizu, acolo unde medicul Florian Robe a lăsat copiii născuţi prematur să moară.

Ce spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre medicul care lăsa copii să moară

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre cazul medicului Florian Robe, cel care este acuzat că lăsa copiii care se nășteau prematur să moară în Maternitatea Polizu, cea mai mare din București.

ADVERTISEMENT

”Inspecţia Sanitară este acolo, atât colegi de la Ministerul Sănătăţii cât şi de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Am verificat, nu este un caz nou, este un caz de acum trei ani, din anul 2019. Este o anchetă penală în curs.

Nu putem să intervenim în niciun fel în cadrul acestei anchete. E o situaţie de acum trei ani. Rămâne să fie clarificată. Înţeleg că era un copil prematur. Nu ştiu dacă era sau nu era viabil. Lucrul acesta îl va stabili ancheta care se află în derulare”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Conform ministrului, cazul medicului este subiectul unor verificări cu privire la modul în care au fost acordate îngrijirile medicale, ancheta propriu-zisă urmând să fie făcută de organele abilitate, nu de cei de la Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila: ”Nu putem să verificăm decât situaţia actuală”

Alexandru Rafila a mai precizat că, acum, cazul medicului care ar fi lăsat copiii prematuri să moară la naștere nu poate face subiectul unei anchete derulate de Ministerul Sănătății sau alte organisme coordonate de instituția guvernamentală.

ADVERTISEMENT

”Colegii de la Inspecțai Sanitată nu fac anchete. Evaluează modul în care se acordă îngrijirile de natură medicală, dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare. Nu putem să facem anchetă la Ministerul Sănătăţii. Este o situaţie care a avut loc acum trei ani. Deci nu putem să verificăm decât situaţia actuală, nu ceea ce a fost acum trei ani”, a mai precizat ministrul Sănătăţii conform sursei citate.

În altă ordine de idei, Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul lui Florian Robe și au pornit o cercetare disciplinară pentru a vedea ce măsuri se impun.

ADVERTISEMENT

Medicul Florian Robe, acuzat de tentativă de omor calificat prin cruzimi

Conform avocatului Adrian Cuculis, medicul Florian Robe de la Maternitatea Polizu din București, este acuzat de tentativă la omor calificat prin cruzimi și este audiat de Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Totul a pornit după ce au fost descoperite înregistrări cu un copil născut prematur și în viață pe care medicul Florian Robe l-ar fi aruncat la gunoi. ”Asistenta s-a dus în camera frigorifică şi din greşeală a lovit cu piciorul într-un sac. Şi în momentul în care a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”, povestea tatăl unei fetițe care, acum, are 3 ani și se confruntă cu diverse probleme de sănătate.

Mai mult, se pare că medicul Florian Robe nu ar fi fost la primul caz asemănător, existând mai multe cazuri de copii născuți prematur care ar fi fost tratați în același fel.

ADVERTISEMENT