News

Alexandru Rafila, despre eșecul campaniei de vaccinare: ”S-au promovat între ei: Turcan, Cîțu, Bode… Cum să ajungi la 80% din populație când tu ai credibilitate de 10-15%?”

Profesorul Alexandru Rafila crede că anunțul autorităților, care practic au declarat pandemia închisă în vară, a fost o eroare majoră, care ne costă scump astăzi, când valul 4 face ravagii.
15.10.2021 | 10:42
Alexandru Rafila despre esecul campaniei de vaccinare Sau promovat intre ei Turcan Citu Bode Cum sa ajungi la 80 din populatie cand tu ai credibilitate de 1015
Profesorul Alexandru Rafila a criticat atitudinea autorităților în raport cu campania de vaccinare
ADVERTISEMENT

Profesorul universitar Alexandru Rafila (59 de ani) este deputat PSD din decembrie 2020. Șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, Rafila a absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004.

Expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene, Alexandru Rafila a vorbit pentru FANATIK despre greșelile făcute de guvernanți pe perioada pandemiei și despre motivele pentru care actualul val patru face atâtea victime.

ADVERTISEMENT

Rafila, despre declarația lui Iohannis din vară, în care președintele spunea că ”noi am oprit pandemia”

”O mare greșeală a fost anunțul făcut în vară de autorități, cum că pandemia s-ar fi terminat. A contat, cum să nu conteze, pentru că populația oricum abia aștepta să scape de restricții. Așa că anunțul lor a fost în concordanță cu așteptările oamenilor”, a declarat Alexandru Rafila pentru FANATIK.

Alexandru Rafila s-a referit la celebra declarație a președintelui Klaus Iohannis, care în iunie anul curent proclama, practic, victoria asupra pandemiei, care se afla atunci în perioada valului trei.

ADVERTISEMENT

„Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi, într-adevăr, noi am avut din păcate al treilea val destul de puternic, dar la noi campania de vaccinare a fost practic un succes. Noi practic am oprit pandemia. Acum însă sigur faptul că avem aşa puţine cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinţei de vaccinare”, declara Iohannis.

Alexandru Rafila: ”Nu a existat campanie de informare!”

Apoi, profesorul Rafila a remarcat și o altă eroare fundamentală a autorităților, care nu au avut un program adecvat de informare a societății, pe toate palierele necesare, în funcție de specificul ei.

ADVERTISEMENT

”A lipsit total campania de informare a populației. OK, s-a făcut anunțul la televizor, în presă, cum că trebuie să te vaccinezi. Dar apoi nimeni nu a răspuns la întrebările legitime ale populației: de ce e bine să faci asta, când trebuie să o faci, etc. Nu a existat o diferență între campania de informare către angajații multinaționalelor, de exemplu, și oamenii simpli, de la țară”, a punctat Rafila pentru FANATIK.

Potrivit demnitarului, lipsa unor vectori politici, a unor oameni cu imagine ireproșabilă, care să vorbească pe înțelesul maselor și să fie ascultați este o altă cauză a neîncrederii unei mari părți a populației în mesajele guvernamentale.

ADVERTISEMENT

”Au fost și sunt foarte multe întrebări legitime la care nu a răspuns nimeni, inclusiv despre necesitatea vaccinării copiilor în școli. Iar ei s-au promovat între ei: Turcan, Cîțu, Bode…Păi cum să ajungi tu cu mesajul tău la 80% din populație când tu ai credibilitate de 10-15%? Cine să se ia după tine?”, a declarat Alexandru Rafila pentru FANATIK

Rafila: ”Numărul real de infectări este de 4-5 ori mai mare!”

”Contează, desigur, și puterea exemplului. Încă de anul trecut, era necesară o conlucrare cu toți factorii care puteau determina o campanie de succes, în toate mediile sociale, cum ar fi Biserica. Dar autoritățile nu au făcut asta și rezultatele se văd”, a completat Rafila tabloul subru existent.

”În mod normal, numărul real de infectări este cam de 4-5 ori mai mare, dar e un lucru normal la bolile infecțioase. Mulți sunt asimptomatici sau trec prin boală fără să știe sau să fie afectați”, a conchis profesorul Alexandru Rafila pentru FANATIK

În acest context, Alexandru Rafila a declarat zilele trecute și că amânarea unor proceduri medicale timp de o lună poate să ducă la agravări ale patologiilor, subliniind că reprezintă o urgenţă la fel de mare ca şi tratarea infecţiilor cu noul coronavirus.

“Înţeleg că domnul Raed Arafat lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi dânsul consideră urgenţă pandemia. Or, eu cred că este o urgenţă cel puţin la fel de mare şi asigurarea serviciilor de sănătate pentru alte patologii. Nu se poate să privezi 30 de zile şi poate şi mai mult, dacă se va prelungi, de accesul la servicii de sănătate alte categorii de pacienţii şi, în special, copiii”, a punctat Alexandru Rafila.

 

ADVERTISEMENT