News

Alexandru Rafila, despre ordinul care l-a costat funcția pe Vlad Voiculescu: “Sunt multe persoane care nu au competența necesară”

14.04.2021 | 22:54
Alexandru Rafila despre ordinul care la costat functia pe Vlad Voiculescu Sunt multe persoane care nu au competenta necesara
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, deputat din partea Partidului Social Democrat, a comentat miercuri, la Digi24, ordinul de ministru care l-a costat pe Vlad Voiculescu funcția de Ministru al Sănătății, declarând: “sunt multe persoane care nu au competența necesară”.

Marți, Rafila a desființat total ordinul publicat în Monitorul Oficial, prin care se modificau condițiile prin care o localitate intra în carantină.

ADVERTISEMENT

Decizia lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan de publicare a acelui ordin pare a fi sursa deciziei premierului Florin Cîțu de a-i demite pe aceștia din funcții.

Alexandru Rafila, despre ordinul de ministru în urma căruia Voiculescu a fost demis: “Multe persoane care nu au competența necesară sunt acolo”

“Acum sigur eu am un atu în discuția cu dumneavoastră pentru că ințeleg perfect ce voia să spună acel ordin. Trebuie să vă spun o mică poveste, el a fost discutat mai pe larg în data de 23 martie cu colegii de la INSP.

ADVERTISEMENT

Acești indicatori nu au fost agreați de colegii de la INSP pentru că nu pot fi calculați. De exemplu, proporția de cazuri pozitive dintr-o anumită localitate nu poate fi calculată, din simplul motiv că testele negative nu se alocă județului.

Acordarea punctajului care te duce în zona de carantină era prea bruscă. Un grad de pozititivitate de 9.9% era cotat cu zero, un grad de 10.01% era cotat cu zece puncte, cu maximum.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o abordare care duce la blocarea activitățiilor economice și sociale. Faptul că acest ordin a fost elaborat de consilieri ai Ministerului Sănătății care nu sunt specialiști, repet asta, și faptul că ignoră opinia Institutului de Sănătate Publică nu este corect.

Nu era un ordin de publicat, cu atât mai mult că mă îndoiesc de ceea ce a spus doamna Moldovan, că el ar fi fost aprobat de comitetul tehnico-științific din CNSU.

ADVERTISEMENT

Oricum, acest comitet are un rol consultativ, iar acolo sunt multe persoane care nu au competența necesară să judece un astfel de ordin.

În mod normal, ordinul trebuia validat de o instituție de sănătate publică specializată și apoi să fie publicat. Tărășenia ar fi avut și o continuare: după ce colegii de la INSP au avut obiecții profesionale, nu unele subiective, s-a încercat politizarea instituției.

Domnul ministru a schimbat și pot să vă pun la dispoziție documentele semnate, condițiile de concurs, a anulat comisia de concurs, pentru a-și pune un consilier acolo în scopul de a genera un control politic asupra Institutului de Sănătate Publică”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT