News

Alexandru Rafila, despre problemele din spitalele românești: „Nu reuşim să facem într-adevăr să fie mai sigure”

Alexandru Rafila, declaraţii despre problemele din spitalele din ţară. Iată ce a avut acesta de spus.
03.10.2021 | 17:39
Alexandru Rafila despre problemele din spitalele romanesti Nu reusim sa facem intradevar sa fie mai sigure
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre situația din instituțiile medicale din țara noastră, în contextul pandemic actual, dar și al tragediilor care se întâmplă tot mai des în spitale.

Alexandru Rafila: Noi acredităm hârtii, dar nu facem spitalele mai sigure

Astfel, acesta a vorbit despre faptul că birocrația există, pe hârtie sunt luate măsuri pentru ca spitalele să fie mai sigure, dar acestea nu sunt implementate și în realitate.

ADVERTISEMENT

„Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, Alexandru Rafila a atras atenția asupra faptului că poate exista și o neregulă în ceea ce privește personalul medical, pentru că echipamentele tehnice pot fi cele care provoacă incendiile, iar dacă nimeni nu știe să le verifice, atunci nici despre prevenție nu poate fi vorba.

ADVERTISEMENT

„Nu știu cât de instruit e personalul medical ca să verifice echipamentele tehnice, prizele, prelungitoarele. Dacă ești în situația să mărești numărul de paturi, nu sunt prevăzute cu toată infrastructura necesară. Ești nevoit să improvizezi”, a spus el, la Digi24.

Schimbarea trebuie să plece de la Ministerul Sănătăţii, precizează Alexandru Rafila

Întrebat de câte tragedii mai este nevoie pentru ca situația să se schimbe, deputatul PSD a spus:

ADVERTISEMENT

„Nu știu dacă e nevoie de un număr de tragedii ca să se întâmple schimbarea. Cea de mentalitate și de obișnuință. Lucrul acesta trebuie să plece de la Ministerul Sănătății.

Condițiile de tratament sunt o problemă, iar ea trebuie diminuată prin modul în care abordăm problemele, cum lucrăm, și să renunțăm la obișnuințele noastre”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, despre autorizațiile la incendiu: Lucrurile astea nu se pot obţine

Alexandru Rafila a vorbit și despre autorizațiile de incendiu oferite de ISU, în contextul în care spitalul din Constanța care a ars nu deținea una.

O autorizație pentru clădire veche nu poate fi obținută. Lucrurile astea nu se pot obține. Trebuie să existe un proiect pentru sistemul de sănătate.

Trebuie să găsim o soluție intermediară pentru situația pe care o avem și o împrospătare a spațiilor locative. Noi avem spitale de 60-70 de ani. Chestiunea cu autorizația nu e imputabilă managerului unui spital.

Nu are de unde să facă o investiție pentru care nu e mandatat și nu are nici de unde să o facă”, a mai informat el.

Totodată, Alexandru Rafila a mai spus şi că în acest moment există 125 de paturi disponibile la Matei Balş, dar ele nu sunt date în funcţiune fiindcă managerul trebuie să îşi asume răspunderea.

„La Matei Balș sunt 125 de paturi, cu răspunderea managerul ar putea funcționa”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT