News

Alexandru Rafila, despre protestul medicilor din ambulatoriu. „Facem tot posibiliul ca fondurile să nu scadă după 1 iulie”

Alexandru Rafila face „tot posibilul” ca fondurile pentru medicină primară și ambulatoriu să nu scadă de la 1 iulie. Medicii cer majorarea punctului decontat
25.04.2024 | 11:52
Alexandru Rafila despre protestul medicilor din ambulatoriu Facem tot posibiliul ca fondurile sa nu scada dupa 1 iulie
Rafila încearcă să liniștească protestele medicilor din ambulatoriu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că ministerul pe care-l conduce va susține acțiunile întreprinse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru ca fondurile pentru medicină primară și ambulatoriu să nu scadă după 1 iulie.

Rafila: „Dorim să evoluăm, să schimbăm piramida serviciilor”

Alexandru Rafila a făcut aceste declarații în contextul protestelor medicilor care asigură servicii în regim ambulatoriu, decontate de CNAS, și care au cerut majorarea punctului decontat pentru consultații.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Sănătăţii va face tot ce este posibil în aşa fel încât să susţină demersurile CAS pentru ca de la data de 1 iulie, fondurile alocale atât medicinii primare cât şi medicinii ambulatorii, să nu scadă, pentru că noi ne dorim să evoluăm, să schimbăm piramida serviciilor, să ne îndreptăm spre servicii ambulatorii, care trebuie finanţate corespunzător”, a spus Alexadru Rafila.

„Problema a fost la începutul anului”

Ministrul Sănătății a reamintit că în 2023, prin contractu-cadru din data de 1 iulie, retribuțiile medicilor care activează în ambulatoriu și medicina de familie au crescut dar „problema” a fost la începutul acestui an, când „suma alocată pentru întreg anul nu acoperea valoarea punctelor stabilite la 1 iulie 2023”.

ADVERTISEMENT

„Problema a fost la început anului, dacă vă aduceţi aminte, că suma alocată pentru întreg anul nu acoperea valoarea punctelor stabilite la 1 iulie 2023. S-a trecut la această soluţie intermediară, de finanţare până la 1 iulie cu aceeaşi valoare de anul trecut.

Cred că în acest an, dacă reuşim să păstrăm aceeaşi valoare, cred că este o abordare raţională care ţine cont şi de contextul economic, dar perspectiva din punctul meu de vedere trebuie să ţină cont de faptul că serviciile ambulatorii, inclusiv spitalizarea de zi care se poate realiza în astfel de servicii ambulatorii, care de multe ori sunt conexe spitalelor, să ne înţelegem, trebuie să fie prioritate dacă ne dorim ca sistemul de sănătate din România să fie sustenabil. Eu aşa cred că trebuie să facem în viitor”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT

Proiectul achizițiilor centralizate

Alexandru Rafila s-a referit și la proiectul-pilot de achiziții centralizate pentru unitățile UPU (unități de primiri urgențe), subliniat și de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, spunând că ar fi de acord cu o achiziție centralizată al cărui preț „nu este discordant de la o unitate la alta”.

„Întotdeauna când faci o achiziţie centralizată care stabileşte un preţ sau se referă la un preţ care nu este discordant de la unitate la alta, mi se pare o idee bună şi nu ne referim numai la consumabilele care se achiziţionează, putem discuta şi de echipamente mai complexe.

ADVERTISEMENT

Observăm pe piaţa românească că de multe ori există diferenţe mari în ceea ce priveşte preţurile de achiziţie între diversele unităţi medicale, iar o astfel de achiziţie centralizată nu înseamnă neapărat că statul cumpără pentru fiecare unitate sanitară. Noi avem un Oficiul Naţional pentru achiziţii centralizate care este în subordinea Ministerului Finanţelor şi acolo sigur se poate stabili un contract – cadru, iar în spitalele să poată să achiziţioneze produse de bună calitate de la furnizori cu preţuri care sunt competitive pe piaţă”, a declarat Rafila.

 

ADVERTISEMENT