News

Alexandru Rafila, despre revenirea la starea de urgență: ”Important este numărul de cazuri grave, nu cel al infectărilor”

11.07.2020 | 12:02
Alexandru Rafila despre revenirea la starea de urgenta Important este numarul de cazuri grave nu cel al infectarilor
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, nu crede că România ar putea să ajungă la un număr de 10.000 de cazuri zilnice de infecție cu coronavirus. Profesorul a spus că revenirea la starea de urgență ar trebui decisă în funcție de numărul de cazuri grave, nu de numărul de cazuri noi de infecție, informează Digi24.

Alexandru Rafila a apreciat că este improbabil ca răspândirea virusului să fie atât de mare încât să se ajungă la 10.000 de cazuri noi zilnice.

ADVERTISEMENT

Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situație, ar însemna o creștere cam de 15 ori față de situația actuală, nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Starea de urgență, în funcție de numărul decelor și capacitatea spitalelor

Invitat să comenteze afirmația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit căreia s-ar putea reveni la starea de urgență dacă se ajunge la 10.000 de cazuri de SARS-CoV-2 în 4-5 zile, Rafila a apreciat că o asemenea decizie ar trebui  luată mai degrabă în funcție de numărul de cazuri grave de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgență ca fiind oportun. (…) Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus Alexandru Rafila.

Starea de urgență ar deveni necesară în momentul în care spitalele ar fi copleșite de numărul de bolnavi și nu ar mai fi locuri suficiente în secțiile de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a conchis Rafila.