News

Alexandru Rafila, despre testarea din România: “Medicii de familie nu își testează pacienții cu simptome”

25.01.2021 | 22:24
Alexandru Rafila despre testarea din Romania Medicii de familie nu isi testeaza pacientii cu simptome
ADVERTISEMENT

Doctorul Alexandru Rafila a discutat luni la Digi24 despre cum evoluează testarea pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus în România, dar și oportunitatea redeschiderii școlilor, declarând: “numărul scăzut de cazuri nu este corelat cu o scădere semnificativă a numărului de cazuri la ATI. Avem o medie de 2000-3000 de cazuri pe zi și 1000-1100 de persoane la ATI, când aveam 10.000 de cazuri pe zi erau 1200 în secțiile de terapie intensivă“.

Noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie este deja confirmată în România, iar momentan se investighează dacă aceasta este mai infecțioasă și/sau mai letală.

ADVERTISEMENT

Doctorul Rafila a declarat și în urmă cu câteva zile că ar trebui ca școlile să fie redeschise, dar a amintit anumite condiții în care acest lucru ar trebui realizat.

Rafila: “Medicii de familie nu testează oamenii care au simptome”

“Acest număr scăzut de cazuri nu este corelat cu o scădere semnificativă a numărului de cazuri la ATI. Avem o medie de 2000-3000 de cazuri pe zi și 1000-1100 de cazuri la ATI și aveam o medie de 10.000 de cazuri pe zi, de patru ori mai mult și 1200 de cazuri la ATI.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte multe unități medicale care nu testează, medicii de familie nu testează proprii pacienți cu simptomatologie”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Doctorul Alexandru Rafila despre redeschiderea școlilor: “Trebuie să redeschidem școlile, dar nu peste tot”

“Trebuie să redeschidem școlile, dar nu peste tot și nu oricum. Avem două săptămâni și în acestea trebuie reluat instructajul pentru cadre didactice și o evalure inclusiv practică a nivelului în care personalul a înțeles măsurile.

ADVERTISEMENT

Problema rămâne cea legată de reducerea numărului de elevi în clasă. Aceasta este necesară pentru siguranța desfășurării cursurilor și trebuie aplicată adaptat“, a adăugat doctorul Rafila.

Senatorul PSD despre focarul de infectare cu tulpina britanică dintr-o școală publică: “Oamenii au interacționat fără să poarte măști”

“Oamenii din această instituție publică au interacționat unii cu alții pentru o perioadă destul de lungă, fără să utilizeze echipamentul de protecție și în acest fel s-a transmis boala.

ADVERTISEMENT

E foarte puțin probabil ca acest număr mare de cazuri să provină din surse multiple, mai degrabă una-două persoane au transmis virusul către celelalte.

Câteva focare cu siguranță nu pot împiedica activitatea școlilor, dar o extindere a acestora la nivel local, zonal, regional da. Vor fi câteva focare, dar acestea nu vor pune în pericol deschiderea școlilor”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila despre mutația britanică: “Vaccinurile ar trebui să fie adaptate și la mutație”

“Până nu vom avea dovada științifică nu putem să discutăm despre faptul că această tulpină (n. red. britanică) va aduce infecții mai grave sau mai numeroase.

Vaccinurile ar trebui să fie adaptate și la o mutație. Reușim să reducem transmiterea prin vaccinare dacă vaccinăm foarte rapid un număr cât mai mare de persoane și păstrând măsurile de precauție”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT