News

Alexandru Rafila, despre tulpina indiană: ”Nu este cazul să speriem lumea în acest moment”

04.05.2021 | 07:42
Alexandru Rafila despre tulpina indiana Nu este cazul sa speriem lumea in acest moment
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a oferit o serie de lămuriri în legătură cu tulpina indiană. Profesorul consideră că situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene, ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie, iar răspândirea infecției se datorează  supraaglomerării și incapacității sistemului de sănătate să asigure asistența medicală. 

De asemenea, medicul a precizat că tulpinile identificate în România nu prezintă decât una dintre cele două mutații caracteristice pentru tulpina mutantă indiană.

ADVERTISEMENT

„Rămâne să vedem la Institutul Cantacuzino, din câte știu, se lucrează la secvențierea acestor tulpini şi în cursul acestei săptămâni vom avea un rezultat mai concludent”, a declarat profesorul Rafila.

Alexandru Rafila: ”Situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene, ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie”

Medicul Rafila consideră că nu există dovezi în acest moment că tulpina din India se transmite mai ușor. De asemenea, medicul crede că unul din motivele pentru răspândirea infecției este supraaglomerarea.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să înțelegem că nu există date că această tulpină mutantă indiană se transmite mai ușor sau produce infecții mai grave.

Situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene, ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie, iar răspândirea infecției se datorează  supraaglomerării și incapacității sistemului de sănătate să asigure asistența medicală. Astea sunt datele reale. Procentul din populație indiană vaccinat este extrem de mic.

ADVERTISEMENT

Statele Unite vor să doneze și tehnologia pentru fabricarea vaccinului Indiei, pentru că în ciuda particularităților ţării, care are foarte multe zone slab dezvoltată, industria farmaceutică este foarte bine dezvoltată în India și poate să facă acest lucru.

Se încearcă o soluție pentru India care nu va fi în mod evident imediată având în vedere cele 1,4 miliarde de locuitori ale Indiei și sărăcia extremă cu care își desfășoară viața foarte mulți. Nu văd o paralelă între ce întâmplă în India cu România. Tulpina din India este mai contagioasă şi mai patogenă, dar nu este cazul să speriem lumea legat de tulpina indiană în acest moment”, a spus profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.

ADVERTISEMENT

India a înregistrat peste 350 de mii de cazuri în ultimele 24 de ore. În total peste 20 de milioane de persoane s-au infectat de la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT