Alexandru Rafila, despre vaccinul contra COVID: Rezistă doar 17 zile. E nevoie de o logistică mare

Georgiana Dicu   
în HotNews
29/10/2020, 10:42
Alexandru Rafila, despre vaccinul contra COVID: Rezistă doar 17 zile. E nevoie de o logistică mare
Alexandru Rafila Sursa foto: hepta.ro

Microbiologul Alexandru Rafila avertizează asupra necesității unei logistici speciale pentru transportul, păstrarea și administrarea vaccinului contra COVID-19.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății precizează ca vaccinul rezistă doar 17 zile de la producere și până la vaccinarea, iar provocarea logistică este dată de timpul scurt în care trebuie realizată vaccinarea.

Alexandru Rafila a făcut un apel la ministrul Sănătății, rugându-l ca în loc să avanseze termene, să se gândească la organizarea extraordinară care trebuie pusă la punct în cazul acestui vaccin.

„Acest vaccin va necesita organizarea unor centre de vaccinare”

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe domnul Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Microbiologul este de părere că cea mai bună variantă pentru vaccinarea populației este organizarea unor centre de vaccinare, întrucât acest vaccin are nevoie de condiții speciale de transport, păstrare și administrare.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a mai spus el.

Închide ×