News

Alexandru Rafila: “Evenimentele cu mulți participanți au generat această situație”. Ce soluții propune

Medicul Alexandru Rafila, membru PSD, a vorbit despre situația pandemică și ce soluții ar putea să fie găsite, declarând: "Această situație a fost generată de evenimentele cu mulți participanți".
20.10.2021 | 22:04
Alexandru Rafila Evenimentele cu multi participanti au generat aceasta situatie Ce solutii propune
ADVERTISEMENT

Medicul Octavian Jurma și expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, au transmis miercuri mesaje foarte categorice, explicând că este nevoie de o carantină totală.

Rafila a fost un critic activ la adresa organizării evenimentelor cu mulți participanți în această vară, printre care și congresul PNL care a adunat 5.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, PSD: “Evenimentele cu mulți participanți au generat situația”

“Vaccinarea e o soluție, dar nu pentru situația din acest moment, în care trebuie să luăm o măsură care să oprească transmiterea.

Vaccinarea este o soluție care să ne ajute peste două-trei luni, dar acum avem nevoie de măsuri care să oprească rapid transmiterea.

ADVERTISEMENT

În mod evident trebuie găsită o soluție care sa reducă foarte mult interacțiunile umane. Dacă acest plan va fi tergiversat, vor încerca tot felul de chestiuni cosmetice, nu știu ce succes va avea. Nu e momentul să fim populari, trebuie să fim responsabili.

Cel puțin trei săptămâni de acum încolo prin comportamentul nostru trebuie să reducem transmiterea, să stăm acasă cât mai mult, dacă suntem nevoiți să ieșim, să păstrăm distanțarea și să folosim masca și neapărat să nu existe evenimente cu numere mari de participanți.

ADVERTISEMENT

Toate evenimentele cu numere mari de participanți au generat această situație, știu că mulți s-au supărat când am zis asta, dar iată că s-a întâmplat.

Cred că toți angajatorii sau marii angajatori din România, reprezentanții patronatelor, trebuie să vină la discuție.

ADVERTISEMENT

Lucrurile care s-au tot discutat, telemunca, decalarea programului, nu sunt aplicate decât în foarte mică măsură.

Vedeți că mijloacele de transport în comun sunt aglomerate, decalarea programului în mod real a tuturor instituțiilor publice și private încât să fie o cât mai mică aglomerație este o resursă care nu a fost utilizată suficient.

Nu ne mai permitem să închidem acum economia cum am făcut anul trecut când poate nu a fost nevoie.

Am luat măsuri disproporționate când situația nu o impunea și acum nu suntem capabili să luăm aceste măsuri.

Nu există un algoritm de primire a pacienților în spitale, criteriile de internare în spital trebuie elaborate de specialiști care asta au ca atribuție, noi am discutat asta de vreo 2 săptămâni.

Dacă toată lumea merge la spital, există probabilistic șansa ca oameni care nu au nevoie de spitalizare vor sta în spital, iar oameni care au nevoie de internare nu vor găsi un loc.

Oamenii nu au medicament să fie tratați acasă, de aceea se duc la spital, avem un cerc vicios din care nu putem ieși”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

ADVERTISEMENT