News

Alexandru Rafila explică ce decizii ar lua dacă ar fi Ministru al Sănătății: “Dăm un tratament pacienților care nu se aplică nicăieri”

Alexandru Rafila, membru PSD, a vorbit vineri, la Digi24, explicând ce decizii ar lua în ipoteza în care ar fi Ministru al Sănătății, declarând: "folosim un tratament care nu se aplică nicăieri".
05.11.2021 | 21:18
Alexandru Rafila explica ce decizii ar lua daca ar fi Ministru al Sanatatii Dam un tratament pacientilor care nu se aplica nicaieri
ADVERTISEMENT

Rafila a discutat în urmă cu câteva zile despre o posibilă preluare a portofoliului de la Ministerului Sănătății, explicând că o neacceptare a acesteia ar însemna o fugă de la responsabilitate.

Medicul a spus că introducerea certificatului verde ar trebui realizată în rândul personalului medical, deși discuția despre această măsură nu ar fi trebuit purtată în vârful pandemiei.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila spune ce măsuri ar lua ca Ministru al Sănătății: “Folosim un pachet de tratament care nu se folosește nicăieri”

“În primul rând nu trebuie să ne așteptăm la măsuri minune, însă, cu siguranță, am o prioritate și este legată de reducerea numărului de îmbolnăviri și reducerea mai rapidă a numărului de decese.

Avem o problemă, pe care au sesizat-o și cei din echipa Organizații Mondiale a Sănătății în România, oamenii se prezintă foarte târziu la medic, după ce se infectează, se diagnostichează la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt pozitivi, nu comunică acest lucru și se prezintă foarte târziu la medic, acest lucru se datorează din neînțelegerea gravității acestei boli și trebuie să îi convingem de acest lucru. Al doilea lucru, este să găsească ușor medicul care să le prescrie un tratament.

Puteți face un exercițiu, să sunați la 112, după cât timp vine o ambulanță, de multe ori medicul de familie îi pune pe oameni să sune la ambulanță, deci e un cerc vicios.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să știe că la primele simptome de boală trebuie să se prezinte la medic care să le poată prescrie un tratament și nu trebuie neapărat sa meargă într-o curte plină de oameni a unui spital.

Vă dau un exemplu, la Institutul Național ‘Matei Balș’ s-a ajuns să se investigheze oamenii în ambulanță, nu au unde să o facă, nu a unde să le ofere oxigen.

ADVERTISEMENT

Noi trebuie să scădem presiunea pe spitale și să lămurim publicul că de oricâte ori au simptomatologie specifică pentru această boală sau își administrează un test, să se prezinte la medicul de familie.

Există protocoale de tratament, nu sunt cunoscute suficient, acolo se face referire și la antivirale, acestea se pot prescrie doar de către un infecționist, adică un medic din spital.

Al treilea element se regăsește într-o încercare pe care trebuie să o facem, persoanele cele mai vulnerabile sunt vaccinate în măsura cea mai mică, persoanele peste 80 de ani sunt vaccinate în proporție de 21%, în timp ce media este de 34%.

Noi tot constatăm și nu facem nimic. Trebuie să dau dreptul medicului de familie să prescrie antivirale, pacientul trebuie să aibă acces la un minimum de investigații, mai ales dacă este un bolnav cronic sau este vulnerabil.

Noi facem un tratament, dăm un pachet la pacienți care nu se aplică nicăieri, le dăm în continuare cantități mari de antibiotice, care nu au niciun efect.

Se dă cortizon din primele zile de boală, ceea ce amplifică cantitatea virală și duce la complicații ulterioare. 

Tot timpul când s-au luat măsuri, ele au fost prezentate sec, fără ca acelea care le-au luat să găsească o soluție de integrare a tuturor partenerilor sociali în mecanismul de luare a deciziei.

ADVERTISEMENT