News

Alexandru Rafila explică în ce context am putea evita valul trei al pandemiei de coronavirus

16.11.2020 | 22:50
Alexandru Rafila explica in ce context am putea evita valul trei al pandemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila se așteaptă ca al treilea val al pandemiei de coronavirus să fie resimțit în România, începând cu luna februarie a anului viitor.

Specialistul spune că putem evita o nouă creștere a numărului de cazuri dacă nu vom reuși “să administrăm destul de mult vaccin, mai ales la categoriile la risc”.

ADVERTISEMENT

Până la finalul anului însă vom asista la o creștere a numărului de cazuri și de decese, care vor scădea numai dacă autoritățile vor lua măsuri foarte stricte mai spune el.

Cum putem evita valul trei al pandemiei?

“Eu cred că la un moment dat numărul de cazuri va începe să crească din nou și va începe să crească din nou datorită acestei incapacități de intervenție în zona sănătății publice, adică măsurile astea de identificare activă a persoanelor infectate, a contacților lor. Oricum o să asistăm la creșterea numărului de cazuri în secțiile de Terapie Intensivă, din nefericire și al deceselor. Să sperăm că vor fi cât mai puține, dar aceste tendințe se observă peste tot. Nu întrevăd o rezolvare a situației în perioada următoare. Dacă după alegeri măsurile luate de autorități vor fi foarte stricte, atunci probabil se va ajunge și la o scădere a numărului de cazuri”, a declarat profesorul Rafila la Digi24.

ADVERTISEMENT

Valul trei va fi resimțit în România, începând cu luna februarie a anului viitor dacă autoritățile vor lua măsuri mai stricte după alegeri.

“Noi acum ne găsim în valul doi. Sunt deja țări unde vedem că deja apare valul trei. Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea. Însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce, în mod evident, la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm destul de mult vaccin, mai ales la categoriile la risc, să asistăm la o nouă creștere, începând probabil cu luna februarie. Situația nu se rezolvă decât, așa cum spun cele mai optimiste voci, într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să ne organizăm suficient de bine încât să putem să administrăm vaccinul și mai ales dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin, ce conține el, care sunt riscurile, dacă există, care sunt beneficiile, încât oamenii să ia decizii informate”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT