News

Alexandru Rafila, explicații privind vacanța de o lună a elevilor: ”O soluție de compromis”

17.04.2021 | 16:13
Alexandru Rafila explicatii privind vacanta de o luna a elevilor O solutie de compromis
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila a explicat că nu este adeptul întreruperii pe termen lung a activităților școlare, dar înțelege alegerea făcută de ministrul Educației.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății este de părere că vacanța de o lună a elevilor este o soluție de compromis gândită de ministrul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

”În Franța se închid școlile, părinții sunt îngrijorați. În România sunt închise de un an de zile școlile. Noi ne mirăm de Franța. Acum s-a ajuns într-o situație limită, în acest moment. Sigur, la noi nu sunt închise, merg copiii în vacanță”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Alexandru Rafila, despre întreruperea școlii: ”Argumentul ministrului Educației este rezonabil”

”Părerea mea este că e o soluție de compromis pe care a gândit-o ministrul Educaţiei. Eu nu sunt adeptul întreruperii pentru o perioadă așa lungă a activității copiilor. Argumentul dânsului este rezonabil.

ADVERTISEMENT

 Spune că dacă vom intra în perioada aceasta de 4 săptămâni de vacanță, există o speranță ca în luna mai copiii să revină la cursuri şi să poată să își încheie activitatea până la jumătatea lunii iunie”, a mai spus Alexandru Rafila, conform Antena3.

Sorin Cîmpeanu: “Elevii ar putea să revină în școli cu prezență fizică la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie”

Regulile de protecție respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educației să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor școlilor, nu după scenariile verde, galben, roșu, cu prezență fizică.

ADVERTISEMENT

Am avea șansa ca aceste zile în plus de vacanța în aprilie să se transforme în zile de prezență fizică la sfârșit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câștig. Este un imens câștig”, a spus ministrul Educației la Digi 24.

Potrivit acestuia, concursurile pentru funcțiile de directori de unități de învăţământ ar trebui să fie organizate în luna august. Totuși, situația epidemiologică nu o va permite, acestea ar avea loc după începerea anului şcolar viitor.

ADVERTISEMENT

“Oricum, o obligație asumată este aceea de ocupare a postului de director în toate școlile din România, concursuri care să privilegieze competența în detrimentul altor criterii, printre care, sigur că da, şi cel politic. Aceste concursuri dorim să aibă loc înainte de luna august. (…)Dar dacă totuși situația epidemiologică nu ne va permite organizarea acestor concursuri, vom încerca să nu afectăm perioada de vacanță a elevilor şi a cadrelor didactice organizând aceste concursuri în luna august şi le vom organiza imediat după începerea școlii. În oricare dintre cele două variante le vom organiza în acest an calendaristic”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT