News

Alexandru Rafila îi liniștește pe români: „Reinfectarea e o excepție”

19.05.2020 | 23:52
Alexandru Rafila ii linisteste pe romani Reinfectarea e o exceptie
ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila e convins că majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc și se vindecă de Covid-19 dobândesc imunitate.

Alexandru Rafila îi liniștește pe români și crede că reinfectarea e improbabilă

Deși există mai multe cazuri la nivel global de „reinfectare”, Rafila dă asigurări că aceste cazuri sunt niște simple excepții de la regulă. „Dacă acele persoane au dezvoltat simptomatologie și erau pozitivi, e posibil să fie vorba de o reinfectare. Dacă în primul caz e doar de o prelungire a excreției a virusului, al doilea caz poate să fie reinfectare.

ADVERTISEMENT

Sunt cazuri rare, sporadice, nu sunt grupate. Am avut situație asemănătoare, 9 copii au ieșit pozitiv, la repetare testul era negativ. Dacă a fost eroare de diagnostic, reîmbolnăvirea a fost primă infecție.

Reinfectarea e o excepție, nu o regulă. Nu toate persoanele vaccinate devin minune, există oameni care dezvoltă anticorpi la o cantitate insuficientă. Acest procent e 1%”, a explicat Rafila la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a vorbit despre redeschiderea teraselor în viitorul apropiat

De asemenea, Rafila nu crede că terasele vor putea funcționa în viitorul apropiat fără a fi impuse anumite măsuri de protecție nemaivăzute. Referitor la terase, ar trebui pregătite aceste terase. Poziționarea meselor, modul de pregătire al mâncării.

Tipul de servire clasică se va reduce foarte mult, trebuie să limitezi durata contactului personalului cu clienții, spațierea, măsurile igienice, toate astea necesită o regândire a activității.

ADVERTISEMENT

Nu cred, nu sunt în domeniu, nu se poate în 24 și 48 de ore, trebuie să fie organizat, să existe persoane antrenate, să știe ce trebuie să facă. Această pregătire durează.

Cu cât faci mai puține manopere riscul de îmbolnăvire e mai mic. Contactul între personal și clienți e mai îndelungat. Se pot găsi soluții, după consumul alimentelor fiecare își pune tava într-un suport, cum există în anumite locuri, vesela e spălată automatizat și organizată de un personal cu echipament de protecție”, a concluzionat Rafila.

ADVERTISEMENT

La fel ca și Raed Arafat, microbiologul Alexandru Rafila așteaptă raportările de săptămâna viitoare pentru a vedea dacă țara noastră se va confrunta cu o creștere dramatică a cazurilor de coronavirus.

ADVERTISEMENT