News

Alexandru Rafila îl contrazice pe ministrul Nelu Tătaru în legătură cu mutațiile coronavirusului:„Reîmbolnăvirea este posibilă”

25.06.2020 | 13:14
Alexandru Rafila il contrazice pe ministrul Nelu Tataru in legatura cu mutatiile coronavirusuluiReimbolnavirea este posibila
ADVERTISEMENT

Cazul celor trei pacienți sibieni testați pozitiv cu noul coronavirus la doar câteva săptămâni de când fuseseră declarați vindecați a stârnit un val de îngrijorare în rândul specialiștilor, mai ales că simptomele diferă semnificativ față de prima infectare.

În timp ce ministrul Nelu Tătaru pune această situație pe seama mutațiilor pe care le-ar suferi agentul patogen, Alexandru Rafila îl contrazice și lansează o ipoteză care le dă fiori persoanelor ce sperau ca odată vindecate să fie în afara oricărui pericol.

ADVERTISEMENT

Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, riscul reîmbolnăvirii este cât se poate de real și a fost confirmat deja în mai multe colțuri ale lumii. Asta pentru că pacienții fie nu dezvoltă anticorpi, fie anticorpii lor au o durabilitate redusă și nu pot împiedica o eventuală reinfectare.

Alexandru Rafila contrazice teoria ministrului Nelu Tătaru și susține că reinfectarea cu COVID-19 este posibilă

Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale.

ADVERTISEMENT

Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări. Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți – chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă.

În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite.

ADVERTISEMENT

Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Nelu Tătaru invoca mai multe tulpini ale virusului

Reacția președintelui Societății Române de Microbiologie vine după ce ministrul Sănătății a explicat faptul că existența unor tulpini diferite ale virusului este singura concluzie la care au ajuns specialiștii în cazul celor trei pacienți de la Sibiu. Este vorba despre o femeie de 69 de ani și doi bărbați în vârstă de 69, respectiv 48 de ani, acesta din urmă având nevoie de tratament cu plasmă pentru a-și reveni după prima infectare.

ADVERTISEMENT

Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite.

Sunt mutații și mutații la nivel genomic, la nivelul acestui virus și atunci trebuie să acționăm ca atare. Specialiștii bănuiau și bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini și le vedem și componența genomică”, a explicat Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT