News

Alexandru Rafila îl ironizează pe Raed Arafat. Reacția șefului DSU: ”Atitudinea ironică adresată pompierilor creează o falie”. Update

Miliardele din sănătate sunt motiv de dispută între Alexandru Rafila și șeful DSU Raed Arafat. Alexandru Rafila e nemulțumit că Ministerul Sănătății îi susține financiar structurile lui Arafat.
01.09.2022 | 14:49
Alexandru Rafila il ironizeaza pe Raed Arafat Reactia sefului DSU Atitudinea ironica adresata pompierilor creeaza o falie Update
Alexandru Rafila se ceartă cu Raed Arafat. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
01-09-2022
18:50

Arafat nu așteaptă scuzele lui Rafila, dar are o cerere specială

La câteva ore după ce Alexandru Rafila l-a ironizat pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a reacționat într-un comunicat de presă.

”(…) Rolul paramedicilor nu este de a trata pacienții pentru că stabilirea unui tratament se realizează de către un medic sau la indicațiile medicului, ci de a aplica manevrele salvatoare de viață și asigurarea supravegherii pacientului până la momentul în care acesta este preluat de personalul medical de urgență.

De subliniat este faptul că nici asistenții medicali nu au sarcina sau competența de a trata pacienții, această responsabilitate revenind medicilor. Asistenții medicali pot aplica anumite tratamente la indicația medicului sau în anumite situații medicale, respectând protocoalele prestabilite pentru cazurile medicale întâmpinate.

Atitudinea ironică și lipsită de etică adresată în mod repetat pompierilor crează o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, în mod integrat, colaborând între ei pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate.

Nu putem trece cu vederea milioanele de intervenții în domeniul primului ajutor calificat asigurate de colegii noștri pompieri paramedici și miile de vieți salvate pe parcursul ultimilor ani, mai ales de când acest serviciu a căpătat un caracter național, fiind prezent în fiecare județ prin echipajele de prim ajutor în zonele urbane și rurale, la care se adaugă echipajele de terapie intensivă mobilă, în majoritatea județelor și municipiul București.

Luând în considerare multiplele solicitări de a lua o poziție oficială față de comentariile care au apărut în spațiul public, Departamentul pentru Situații de Urgență se rezumă la a cere domnului ministru al sănătății să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat, rolul acestora în salvarea de vieți, respectiv necesitatea acestora în buna desfășurare a activității medicale de prim ajutor calificat în acest sistem.

Nu cerem domnului ministru să-și ceară scuze față de colegii pompieri, nici față de personalul SMURD pentru toate afirmațiile eronate care au fost adresate acestei categorii de personal în ultima perioadă, dar dorim ca pe viitor afirmațiile în spațiul public să nu mai cuprindă diferențieri între personalul care deservește echipajele SMURD și cel care deservește echipajele serviciilor de ambulanță, din simplul fapt că toți cei angrenați în salvarea de vieți au rolul lor important în asigurarea siguranței cetățenilor,  atunci când viața lor poate fi în pericol.

Precizăm că suntem profund dezamăgiți față de această abordare pe care Ministerul Sănătății insistă să o evidențieze față de un partener, și anume Departamentul pentru Situații de Urgență, mai ales când scopul nostru comun ar trebui să fie dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului, în conformitate cu actele normative aflate în vigoare și nu dezintegrarea lui.

Dat fiind faptul că în mass-media au circulat informații referitoare la mize legate de  aspecte financiare, din punctul de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență, poziția acestuia față de tacticile repetate de încercare privind dezintegrarea acestui sistem, nu au legătură cu aceste aspecte, din simplul motiv că banii acordați atât Serviciilor Publice de Ambulanță, Unităților de Primiri Urgențe, respectiv activitatea SMURD provin din bugetul de stat, prin două linii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, iar partea majoritară din sume reprezintă salarizarea personalului”, se arată în comunicatul remis de DSU, condus de Raed Arafat.

Alexandru Rafila a criticat, inițial, activitatea pompierilor SMURD, pentru că tratează pacienții. Ulterior, Rafila a anunțat că juriștii din cadrul Ministerului Sănătății pot să coordoneze fără probleme activitatea SMURD.

Război între Alexandru Rafila și Raed Arafat

Ironic, Rafila a făcut audiența să râdă la o întâlnire cu managerii de ambulanță și liderii de sindicat când a anunțat că Raed Arafat va fi primul om care va călca pe Marte, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

”E greu să angajezi medici în zona aceasta, e foarte greu să angajezi. Important e să găsim, totuși, niște persoane, care nu trebuie să fie neapărat medici.

Dacă înțeleg legislația și specificul activității de medicină de urgență, cred că e important, pentru că dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba”, a transmis Rafila.

ADVERTISEMENT

Referitor la Raed Arafat, Rafila a lansat mai multe săgeți prin care remarcă faptul că șeful DSU este prezent peste tot, indiferent de situație.

”Îi convine lui Raed Arafat acea poziție unde integrează NATO, Ambulanța, dezastrele, în curând o să fie și NASA și probabil primul om care o să calce pe Marte”, a completat Rafila.

ADVERTISEMENT

Disputa dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila e mai veche și e legată de finanțarea serviciilor de urgență. Rafila e nemulțumit de faptul că Ministerul Sănătății finanțează structuri precum Ambulanța sau unitățile de primiri-urgențe, deși acestea sunt în subordinea Ministerului de Interne, deci în subordinea lui Raed Arafat.

Cu toate acestea, Raed Arafat se apără și spune că banii nu sunt de la Ministerul Sănătății, ci de la bugetul de stat. ”Persoana care este cu capul pe umeri în faza asta și în zilele noastre de acuma nu ar atinge un sistem care funcționează și care funcționează foarte bine. Unul din motive că a funcționat foarte bine era coordonarea integrată care există. Riscul este să strici ce funcționează, să nu pui nimic în loc mai bine. Tot ce am auzit până acuma nu este o viziune nouă, este o întoarcere la trecut.

ADVERTISEMENT

Sunt lucruri luate din memoria unor persoane care se perindă și dau sfaturi. Aceste persoane nu sunt în stare să vadă evoluțiile care au fost sau au fost împotriva lor de când au avut loc aceste evoluții și care ne-au dus unde suntem și ele trăiesc în trecutul lor și în memoria lor, al anilor 2000”, a replicat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT