News

Alexandru Rafila încearcă să limiteze riscul unei greve generale în sănătate: ”Cel puțin jumătate din revendicări se realizează în perioada următoare”

Alexandru Rafila încearcă să limiteze riscul unei greve generale în sănătate. Promisiunile ministrului în legătură cu revendicările cadrelor medicale.
08.06.2023 | 17:08
Alexandru Rafila incearca sa limiteze riscul unei greve generale in sanatate Cel putin jumatate din revendicari se realizeaza in perioada urmatoare
Care este riscul unei greve generale în sănătate. Alexandru Rafila: ”Cel puțin jumătate din revendicări se realizează în perioada următoare”. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Guvern încearcă în această perioadă să limiteze riscul unei greve generale și în sănătate. Ministrul Alexandru Rafila anunță ce soluții a găsit după discuțiile cu sindicatele.

Care este riscul unei greve generale în sănătate. Alexandru Rafila: ”Cel puțin jumătate din revendicări se realizează în perioada următoare”

Din 22 mai, sute de mii de profesori din țară sunt în grevă generală, sistemul educațional fiind practic paralizat. Și alte sectoare de activitate sunt la un pas de un protest similar. Joi, 8 iunie, un mare protest a avut loc în Capitală.

ADVERTISEMENT

După dascăli, a venit rândul angajaților din sănătate să iasă în stradă. Medicii sunt nemulțumiți de salarii, sporuri, precum și de înghețarea angajărilor în urma adoptării ”Ordonanței austerității”.

În contextul nemulțumirilor din domeniul sanitar, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că a avut permanent discuții cu sindicatele din sănătate. Oficialul garantează că mai mult de jumătate din revendicările medicilor ”cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare”.

ADVERTISEMENT

Prin aceste demersuri ale Guvernului, ministrul social-democrat speră să nu se ajungă la grevă generală în sănătate. ”Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 ) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a explicat Rafila, conform Agerpres.

Ministrul Rafila, optimist că sindicatele din sănătate nu vor recurge la greva generală

Dr. Rafila a mai punctat să în această perioadă s-a întâlnit permanent cu sindicatele. Ministrul spune că au fost găsite o parte din soluţii la probleme şi speră ca acestea să fie acceptate pentru evitarea apariţiei unei greve generale în sector.

ADVERTISEMENT

În privința unor posibile noi majorări salariale, Rafila s-a ferit în a arunca cifre sau date. A spus că nu poate să facă niciun fel de comentariu. “Aştept să găsim o soluţie împreună şi pe care să o comunicăm asumat, aşa cum spuneam, prefer astfel de abordări decât unele speculative”, a adăugat ministrul.

“Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate.

ADVERTISEMENT

Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Mădălina Ghenea le-a aprins imaginaţia fanilor cu ultimul pictorial. Apariţie electrizantă, în costum...
Mădălina Ghenea le-a aprins imaginaţia fanilor cu ultimul pictorial. Apariţie electrizantă, în costum de baie
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Doc, fost concurent Survivor, detalii picante din spatele camerelor. Ce le făcea colegelor...
Doc, fost concurent Survivor, detalii picante din spatele camerelor. Ce le făcea colegelor de competiție
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română