Autoritățile din Guvern încearcă în această perioadă să limiteze riscul unei greve generale și în sănătate. Ministrul Alexandru Rafila anunță ce soluții a găsit după discuțiile cu sindicatele.
Din 22 mai, sute de mii de profesori din țară sunt în grevă generală, sistemul educațional fiind practic paralizat. Și alte sectoare de activitate sunt la un pas de un protest similar. Joi, 8 iunie, un mare protest a avut loc în Capitală.
După dascăli, a venit rândul angajaților din sănătate să iasă în stradă. Medicii sunt nemulțumiți de salarii, sporuri, precum și de înghețarea angajărilor în urma adoptării ”Ordonanței austerității”.
În contextul nemulțumirilor din domeniul sanitar, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că a avut permanent discuții cu sindicatele din sănătate. Oficialul garantează că mai mult de jumătate din revendicările medicilor ”cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare”.
Prin aceste demersuri ale Guvernului, ministrul social-democrat speră să nu se ajungă la grevă generală în sănătate. ”Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 ) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a explicat Rafila, conform Agerpres.
Dr. Rafila a mai punctat să în această perioadă s-a întâlnit permanent cu sindicatele. Ministrul spune că au fost găsite o parte din soluţii la probleme şi speră ca acestea să fie acceptate pentru evitarea apariţiei unei greve generale în sector.
În privința unor posibile noi majorări salariale, Rafila s-a ferit în a arunca cifre sau date. A spus că nu poate să facă niciun fel de comentariu. “Aştept să găsim o soluţie împreună şi pe care să o comunicăm asumat, aşa cum spuneam, prefer astfel de abordări decât unele speculative”, a adăugat ministrul.
“Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate.
Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a mai spus Rafila.