News

Alexandru Rafila îndeamnă la calm în lupta împotriva coronavirusului: ”Dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie”

08.04.2020 | 11:31
Alexandru Rafila indeamna la calm in lupta impotriva coronavirusului Dezinfectarea nu trebuie sa devina o obsesie
ADVERTISEMENT

Președintele Societatății de Microbiologie din România, Alexandru Rafila, îndeamnă la calm în lupta împotriva coronavirusului și le cere cetățenilor să-și spele mâinile cu apă și săpun.

Alexandru Rafila îndeamnă la calm în lupta împotriva coronavirusului

Într-o intervenție la Digi24, Alexandru Rafila a reafirmat că apa și săpunul sunt cele mai bune arme în lupta împotriva coronavirusului, dar în același timp a îndemnat la calm: ”Dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie”.

ADVERTISEMENT

Profesorul consideră că vârful epidemiei în România pentru acest sezon este estimat între 25 și 30 aprilie, dar a precizat că lucrurile nu pot reintra în normal mai repede de doi ani.

”Pentru a putea întrerupe lanțul transmiterii acestei boli este nevoie de vaccin, iar vaccinul, în scenariul cel mai bun, poate fi obținut în cel puțin un an de acum încolo, cel mai probabil în 18 luni pentru a fi produs în cantități care să poată imuniza suficiente persoane”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT

”Distanțarea socială nu trebuie să devină un model de viață”

”În primul rând, vor fi vaccinate persoanele cu risc, personalul medical și alte tipuri de personal esențial pentru funcționarea societății. Peste vară, transmiterea virusului va fi probabil ceva mai redusă în emisfera nordică, dar odată cu venirea iernii, transmiterea se va intensifica”, a continuat el.

Alexandru Rafila a declarat că trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus și trebuie să luăm toate măsurile pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate.

ADVERTISEMENT

”Asta se poate face inclusiv prin vaccinarea antigripală, pentru că și gripa poate aduce un număr mare de oameni la spital. Desigur, vaccinarea antigripală nu asigură o imunitate împotriva coronavirusului”, a spus profesorul.

”Distanțarea socială nu trebuie să devină un model de viață, dar în această perioadă, cât va evolua această pandemie, este bine să fim rezervați în a intensifica niște contacte foarte apropiate sau să accesăm zone foarte aglomerate”, a încheiat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că  vârful pandemiei de coronavirus este așteptat în a doua parte a lunii aprilie, după Sărbătorile de Paște, iar restricțiile de circulație ar putea fi relaxate spre finalul lunii mai.

ADVERTISEMENT