News

Alexandru Rafila l-a dat în judecată pe Emanuel Ungureanu. Deputatul USR l-a acuzat pe ministrul sănătății că este „hoț”

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, l-a chemat în instanță pe Emanuel Ungureanu, după declarațiile din ultimul timp ale deputatului USR.  
21.10.2022 | 14:48
Alexandru Rafila la dat in judecata pe Emanuel Ungureanu Deputatul USR la acuzat pe ministrul sanatatii ca este hot
Alexandru Rafila l-a dat în judecată pe Emanuel Ungureanu după declarațiile acestuia din ultima perioadă Colaj foto: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a ieșit la rampă în ultimele două luni cu diverse declarații legate de activitatea ministrului sănătății, Alexandru Rafila. Acestea au fost făcute în ședințele din Parlament, au fost date unor site-uri sau în cadrul unor emisiuni televizate sau au reprezentat postări pe pagina de facebook a lui Ungureanu. Totul a pornit în luna august, când Emanuel Ungureanu a dezvăluit un posibil conflict de interese în care au apărut numele lui Alexandru Rafila și al Organizației Mondiale a Sănătății.

Emanuel Ungureanu a vorbit despre contractul dintre Ministerul Sănătății și OMS

Este vorba despre un acord de consultanță pe care Ministerul Sănătății îl va direcționa către OMS, instituție din care Rafila a făcut parte, până în 2021, ca membru al board-ului excecutiv. „Pe ce criterii dă Guvernul 21 de milioane de euro cuiva? Nu contează cui, dar pe ce criterii? Legea achizițiilor publice unde este? Adică poți ajunge ministru al sănătății, după ce ai lucrat la o firmă, și să te apuci, după ce ai ajuns ministru, să dai firmei unde ai lucrat și de unde ai luat bani – că el nu a lucrat la OMS pro bono, ci a luat bani – 21 de milioane de euro fără licitație…”, a declarat Emanuel Ungureanu, în august 2022, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Memorandumul, potrivit lui Ungureanu, ar conține cheltuieli uriașe și nejustificate, cum ar fi cartografierea spitalelor. „Domnul Rafila face un fel de Waze al spitalelor și românul o să știe printr-o aplicație, când ni se face rău, care este spitalul cel mai apropiat. Adică MS are nevoie să vină un specialist de la OMS să-i zică de 700.000 de euro unde sunt spitalele în țara asta?”, a dezvăluit Ungureanu.

“Vă dați seama ce bătaie de joc este în condițiile în care avem Inspecția sanitară de stat, DSP-uri, instituții de control, contracte cu CNAS care trebuie să știe unde e spitalul pentru că acolo dă banii, ANMCS-ul, instituția care acreditează spitale. Mai vine și domnul Rafila care vrea să dea fostului său angajator 700.000 de euro să-mi zică unde sunt spitalele țării…”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

ADVERTISEMENT

În urma acestor declarații, dar și ale altora, Alexandru Rafila l-a dat în judecată pe Emanuel Ungureanu. Dosarul, potrivit informațiilor FANATIK, a fost înregistrat la Tribunalul București, pe 11 octombrie 2022, iar obiectul acestuia este „acțiune în răspundere delictuală”. În Noul Cod Civil, despre răspunderea delictuală se menționează că orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

Judecătorii nu au stabilit încă data primului termen al procesului

Se mai specifică faptul că cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire, răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral. În dosarul de la Tribunalul București, Alexandru Rafila figurează ca reclamant cu domiciliul ales la o casă de avocatură, în timp ce Emanuel Ungureanu figurează ca pârât. Judecătorii nu a fost stabilit, încă, data primului termen al procesului.

ADVERTISEMENT

În august, Emanuel Ungureanu l-a făcut hoț pe Alexandru Rafila, într-o postare pe facebook. „De ce am spus că Alexandru Rafila e hoț. Iată dovada supremă! Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS), care va avea ca principal obiect de activitate analiza serviciilor de sănătate din Romania în numele și pentru Ministerul Sănătății, în scopul fundamentării științifice a politicilor și strategiilor privind serviciile de sănătate, realizarea de cercetări operaționale, elaborarea de ghiduri și proceduri privind managementul serviciilor de sănătate”, a scris Ungureanu.

În luna septembrie, Ungureanu a postat pe facebook un nou mesaj în care vorbea despre relația dintre Alexandru Rafila și OMS. “INCREDIBIL! Rafila pune la cale o AFACERE NOUĂ cu OMS! După ce a semnat un contract de consultanță de 21 de milioane de euro cu Organizația Mondială a Sănătății, Rafila vrea să le facă și un sediu la București! (…) Deci, oameni buni, Rafila are peste 2 miliarde de euro la dispoziție să facă spitale noi și de când este ministru lucrează doar pentru OMS”.

ADVERTISEMENT

Emanuel Ungureanu a spus despre Alexandru Rafila că este „puturos”

Pe 19 octombrie, Emanuel Ungureanu l-a ironizat pe Alexandru Rafila, care se afla într-o vizită oficială în Cuba, într-o ședință în plen a Camerei Deputaților. „Este dramatic că după un an de zile în care domnul Rafila e ministru, nu avem norme la legea privind combaterea infecțiilor nosocomiale. Temerea colegilor din comisia de sănătate este că domnul Rafila este extraordinar de puturos. Acum când vorbim noi, domnul Rafila este într-un centru spa din Haba, Cuba. Noi muncim aici și el o freacă pe bani publici”, a spus Ungureanu.

Alexandru Rafila nu a răspuns în această perioadă la declarațiile lui Emanuel Ungureamu, doar Ministerul Sănătății a emis un comunicat în legătură cu acordul de consultanță încheiat cu OMS. „În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății. OMS și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 și Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.”, a explicat Ministerul Sănătății.

„În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022”, se mai arată în comunicatul emis de ministerul condus de Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT