News

Alexandru Rafila, mesaj despre ”infectarea” pereților cu bacterii sau virusuri. Este posibil acest lucru?

Ministrul PSD al sănătății a vorbit despre teoria infectării pereților din spitale cu bacterii sau virusuri, oferind explicații clare.
06.12.2022 | 10:56
Alexandru Rafila mesaj despre infectarea peretilor cu bacterii sau virusuri Este posibil acest lucru
Alexandru Rafila, despre infecțiile nosocomiale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a răspuns teoriei care susține că spitalele vechi ar trebui dărâmate pentru a scăpa de bacterii, virusuri și infecții nosocomiale.

Pot intra bacteriile și virusurile în pereții clădirilor?

Ministrul anunță că virusurile sau bacteriile nu ”infectează” pereții și nu stau acolo, deci e o problemă falsă. Asta, în condițiile în care unii cer demolarea spitalelor pentru a scăpa de marea problemă a infecțiilor nosocomiale care omoară oameni nevinovați în spitale.

ADVERTISEMENT

”Chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste. Nu intră în pereţi şi stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalaţiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme”, a explicat Rafila, la Prima News.

Cu toate acestea, Rafila a explicat că unele clădiri ar trebui demolate pentru că sunt prea vechi, însă nu pentru că nu s-ar putea scăpa altfel de infecțiile nosocomiale.

ADVERTISEMENT

”În unele situaţii da, în alte situaţii nu. Am văzut clădiri vechi reabilitate perfect, la Bistriţa, la Strehaia, spre exemplu, am găsit clădiri vechi, dar reabilitate perfect, asta înseamnă practic o reconstrucţie şi schimbarea integrală a instalaţiilor sanitare sau a altor instalaţii care le fac compatibile cu nevoile din acest moment.

Altele, sigur, mai ales construcţii foarte mari, greu de reabilitat, ar trebui înlocuite în totalitate cu altele noi.

ADVERTISEMENT

Cred că acele clădiri care sunt mai mici, modulabile, se pot reabilita. Chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste.

Nu intră în pereţi şi stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalaţiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme şi doar schimbarea lor completă permite evitarea colonizării cu microorganisme cu potenţial patogen”, a completat Rafila.

ADVERTISEMENT

În încheiere, ministrul sănătății a transmis că e foarte important ca spitalele din România să fie organizate în saloane cu cât mai puține paturi, preferabil câte un pat pe salon, ca și în străinătate.

ADVERTISEMENT