News

Cum va fi gestionată pandemia cu Alexandru Rafila la Sănătate. Certificatul verde, testarea populaţiei, dar şi Raed Arafat, printre ţintele viitorului ministru

Noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, vine cu o serie de propuneri privind gestionarea pandemiei. Nu toate sunt, însă, angajamente ferme, mai ales când vine vorba despre certificatul verde.
24.11.2021 | 18:57
Cum va fi gestionata pandemia cu Alexandru Rafila la Sanatate Certificatul verde testarea populatiei dar si Raed Arafat printre tintele viitorului ministru
Alexandru Rafila a devenit noul ministru al sănătății. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toate că votul pentru cabinetul Ciucă are loc abia pe 25 noiembrie, Alexandru Rafila este practic, noul ministru al sănătății din România. Audierile din cursul zilei de miercuri sunt mai degrabă formalități, toți membrii noului Executiv fiind avizați pozitiv în urma discursurilor. Tot o formalitate va fi și votul de joi, în urma căruia executivul condus de Nicolae Ciucă își va prelua atribuțiile.

Miniștrii lui Ciucă au misiuni dificile în față, indiferent de portofoliul pe care îl reprezintă. Zeci de miliarde de euro vor veni în țară, iar ochii UE vor fi ațintiți asupra progreselor pe care statul le va face în implementarea PNRR. Liberalii și social-democrații, alături de maghiari, sunt pregătiți să guverneze șapte ani de zile, discursul fiind preluat de la prima coaliție rezultată în urma alegerilor din iarna lui 2020.

ADVERTISEMENT

Cum s-au purtat negocierile și câte concesii s-a văzut PNL să facă pentru a se mai vedea la guvernare, asta nu mai contează acum. Cu toate că dificultățile de la negocierile de până acum ar putea prefigura și modul de lucru al coaliției în următoarele luni, dincolo de aceste scenarii avem deja și declarații concrete ale noilor miniștri.

Probabil una dintre cele mai așteptate astfel de ieșiri a fost cea a lui Alexandru Rafila, care va gestiona un minister deosebit de sensibil în prezent, pe cel al Sănătății. Au trecut pe aici câțiva miniștri care au făcut, mai mult sau mai puțin, și în urma cărora au rămas laude, critici sau mai degrabă nimic.

ADVERTISEMENT

Pandemia a debutat în România cu Victor Costache la Ministerul Sănătății, un nume de care mulți nici măcar nu își mai amintesc în prezent. Costache s-a văzut repede depășit de situația ce se prefigura la orizont și și-a depus mandatul la doar 12 zile după ce era reconfirmat, în cabinetul Orban 2. A urmat Nelu Tătaru, care și-a făcut treaba de-a lungul a nouă luni de pandemie, timp în care nu și-a atras critici de la liderul executivului, amândoi având aceeași culoare politică.

Cartoful fierbinte a ajuns, însă, la USR după alegerile parlamentare. Astfel s-a văzut Vlad Voiculescu la cârma Sănătății, într-un moment de maximă criză. Câteva incidente grave (decese ale mai multor pacienți internați în spitale, în urma diverselor probleme apărute în unitățile medicale), dar și tentativele acestuia de reformă și de demascare a sistemului l-au transformat rapid în persona non grata. A fost remaniat, au început scandalurile în coaliție, și s-a făcut loc pentru Ioana Mihăilă, tot din partea USR. A avut un mandat mai lung decât al predecesorului, dar și acesta a fost marcat de diverse controverse imputate ulterior ministrului. Cele mai importante critici s-au legat de slaba pregătire a României pentru valul patru. Așa a ajuns Cseke Attila, ministru al dezvoltării, să asigure interimatul în sănătate.

ADVERTISEMENT

De joi, însă, România are din nou un ministru cu portofoliu complet la Sănătate, astfel că țara va fi mai bine pregătită pentru gestionarea pandemiei, care încă e departe de a se fi terminat. Observațiile făcute asupra statelor occidentale arată că ne vom îndrepta către valul cinci, cel mai probabil la câteva săptămâni după sărbătorile de iarnă. În acest context, Alexandru Rafila a dat mai multe declarații cu privire la cum ar urma să fie gestionată criza Covid-19 în România.

Certificatul verde – prima disensiune în Guvernul Ciucă

Certificatul verde a fost subiectul multor dezbateri în ultimele săptămâni, fără să se ajungă la un consens. Românii au fost impulsionați să se vaccineze, de teama restricțiilor certificatului, mai ales în cazul în care urma să fie adoptat și la locul de muncă. Nu s-a mai întâmplat nimic, proiectul s-a blocat în Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Acum, Rafila pare că susține certificatul verde, însă doar cu jumătate de gură. Susține că ”certificatul verde, trebuie să înțeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea”, însă în același timp spune că ”și așa există o opoziție, și atunci el ar trebui introdus când lucrurile anunță o agravare a situației. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi.” 

Așadar, cel puțin în cazul certificatului verde, atitudinea autorităților rămâne tot una reactivă și nu una proactivă. Planul lui Rafila este ca certificatul să fie introdus când situația se agravează, deși la momentul respectiv este greu, dacă nu imposibil să mai vorbim despre prevenție. Agravare înseamnă că trebuie să fie înregistrate trei săptămâni de creștere a incidenței pentru a introduce obligativitatea certificatului verde.

Dacă dăm uitării divergențele de opinie din ultimele zile de negocieri în coaliție, putem puncta către o primă disensiune în executiv. Dacă Nicolae Ciucă afirma în cursul zilei de marți că ”certificatul verde reprezintă o prioritate” și că această lege ar trebui adoptată de Parlament cu prioritate, Alexandru Rafila nu pare să se grăbească.

Testarea populației și tratamentele luate ”după ureche”

Se încearcă și revenirea la folosirea certificatului de către persoanele care se testează și al căror rezultat este negativ. În paralel, medicul a afirmat că la nivelul întregii Uniuni Europene este căutat un mecanism pentru standardizarea unui test de anticorpi, astfel încât acesta să fie recunoscut și valabil pentru generarea certificatului verde. În prezent, persoanele care au trecut prin boală fără să știe și au anticorpi nu pot obține acest document.

Noul ministru al sănătății spune că există o problemă în ceea ce privește posibilitățile de testare ale cetățenilor. Mai exact, aceștia nu au suficiente locuri în care să se poată testa, astfel că propunerea lui Rafila este ca actualele centre de vaccinare să poată juca un rol dublu, iar oamenii să-și poată face teste și aici.

Un alt punct pe care îl are în vedere Rafila este să convingă oamenii să nu își mai administreze profilactic tratamente cu antivirale. Ministrul subliniază în mod corect că muli români aleg să ia tratamente preventive împotriva Covid-19, în loc să se vaccineze. Alexandru Rafila sugerează că o astfel de atitudine este greșită și ar putea face mai mult rău.

Cifrele pandemiei din România arată că s-au infectat aproape două milioane de români începând cu finalul iernii lui 2020. Alexandru Rafila a vorbit și despre această cifră, pe care nu o consideră reală. ”Probabil sunt vreo opt milioane care s-au infectat în România”, indică noul ministru al sănătății, care arată că ”sunt susținător al vaccinării, trebuie să o încurajăm.”

Va fi Raed Arafat ”scos la lecție” de Alexandru Rafila?

Noul ministru al sănătății a ajuns și la un alt punct sensibil al discuției referitoare la planurile pentru pandemie. Astfel, Rafila este de părere că măsurile sanitare luate în România ar trebui să fie asumate chiar de către ministerul sănătății și nu de alte instituții. Aici, medicul face referire la Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție condusă de Raed Arafat.

”DSU și-a făcut foarte bine treaba în România, iar domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sănătate și sănătate publică o face Ministerul Sănătății. Măsurile de sănătate publică trebuie luate și asumate de Ministerul Sănătății. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact asupra sănătății publice să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, arată Rafila, care spune că este nevoie de o schimbare a mecanismului, astfel încât instituția sa să aibă la dispoziție toate pârghiile pentru gestionarea crizei.

La Guvern se va discuta despre rolul Ministerului Sănătății în gestionarea pandemiei în relație cu CNSU. Cel mai probabil, propunerile lui Rafila vor fi acceptate, astfel că CNSU își va pierde atribuțiile de gestionare a crizei, care vor merge către minister.

Raed Arafat ar putea să aibă zilele numărate în funcțiile pe care le are acum. Alexandru Rafila a sugerat deja că Arafat area pre multe prerogative, fapt semnalat și într-un sondaj de opinie desfășurat recent în țară, la comanda PSD. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este văzut de cetățeni ca fiind un slab gestionar al pandemiei.

DSU a mai dat o lovitură social-democraților, despre care tocmai PSD scrie pe Facebook. ”Congres cu 5.000 de persoane s-a putut, prezentarea programului de guvernare al PSD, cu 20 de oameni în sală, nu a primit avizul DSU!” – presiunile asupra DSU cresc încă dinainte ca noul executiv să fie învestit. Totuși, demiterea lui Arafat, un scenariu extrem dar nu imposibil, stă în mâna premierului, PNL-ist momentan. N-ar fi surprinzător însă un scenariu în care social-democrații pun presiuni pe liberali pentru o ”amplă reorganizare” a DSU.

Alexandru Rafila vine la Ministerul Sănătății cu planuri mari și nu prea. Vrea ca ministerul său să fie principalul responsabil pentru luarea deciziilor referitoare la pandemie, însă totodată se ferește să impună măsuri despre care știe că nu sunt văzute cu ochi buni de persoanele nevaccinate, adică de majoritatea populației României.

Valul cinci ar putea începe în țară la jumătatea lunii ianuarie, iar atunci se va vedea mai bine ce succes au avut măsurile propuse de Alexandru Rafila în cele aproximativ două luni de pregătire pe care le are la dispoziție.

ADVERTISEMENT