News

Alexandru Rafila demontează un mit. Persoanele cu boli cronice se pot vaccina anti-Covid

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că interdicția persoanelor care suferă de boli cronice de a se vaccina împotriva Covid este un mit.
21.12.2021 | 21:03
Alexandru Rafila demonteaza un mit Persoanele cu boli cronice se pot vaccina antiCovid
ADVERTISEMENT

Vaccinarea împotriva Covid-19 este un subiect sensibil, chiar și acum la aproape un an de la aducerea în țară a primelor doze. În spațiul public există o serie de întrebări legate de anumite categorii de persoane și răspunsul organismului lor la administrarea serului.

Una dintre categoriile despre care, în spațiul public, se vehicula că nu ar trebui să treacă prin vaccinarea împotriva Covid-19 este cea a persoanelor cu boli cronice. Au existat o serie de îngrijorări legate de modul în care tratamentele administrate în aceste situații ar putea interfera cu componentele serurilor imunizante.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a explicat recent că este un mit interdicția persoanelor cu boli cronice de a se vaccina. Acesta a subliniat faptul că, din contră, aceasta este categoria care are nevoie de o astfel de imunizare, notează NewsWeek.

După cum explică ministrul sănătății, contraindicațiile din prospectele diferitelor seruri împotriva Covid-19 sunt temporare, facestea fiind adaptate în funcție de tratamentele realizate.

ADVERTISEMENT

Singura instanță în care contraindicațiile legate de imunizarea împotriva coronavirusului sunt permanente este în cazul alergiilor. Mai exact, vaccinurile nu sunt recomandate acelor persoane care prezintă reacții alergie în cazul uneia sau mai multor componente ale acestor produse medicale.

Situația persoanelor care suferă de diferite forme de cancer și trec prin tratamente imunosupresoare sau trec prin sesiuni de chimioterapie a fost, la rândul său, un motiv de controversă în societatea românească.

ADVERTISEMENT

“Alte contraindicații cum ar fi tratamente, imunosupresoare sau chimioterapie în oncologie nu fac decât să reprezinte o etapă intermediară în care o persoană nu se poate vaccina “, a explicat ministrul Rafila.

Persoanele care au contraindicații pentru vaccin pot primi certificatul Covid?

Explicațiile ministrului vin în contextul dezbaterilor legate de introducerea certificatului Covid la locul de muncă. Rafila a fost întrebat dacă persoanele care suferă de boli care împiedică, cel puțin temporar, administrarea vaccinurilor vor beneficia de teste gratuite din partea autorităților.

ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat faptul că guvernanții vor încerca să identifice o soluție pentru aceste persoane. Totuși, el a ținut să sublinieze faptul că aceste contraindicații nu sunt absolute, fiind valabile doar pentru perioade limitate de timp.

Rafila a ținut să sublinieze faptul că persoanele cu boli cronice sunt cele care ar putea beneficia în primul rând de vaccinare.

“Dimpotrivă, tocmai că persoanele care au neoplazii, persoanele care au alergii, la ele se recomandă vaccinarea. Adică nu aș vrea să ajungem în situația în care să dăm informați care să facă ca oamenii să fie descurajații în ceea ce privește vaccinarea”, a subliniat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT