Alexandru Rafila: Numărul de cazuri este mare pentru că suntem la 10-12 zile de la redeschiderea școlilor. Ce trebuie să facă românii după 15 octombrie

Robert Cristea   
în HotNews
01/10/2020, 09:30
Alexandru Rafila: Numărul de cazuri este mare pentru că suntem la 10-12 zile de la redeschiderea școlilor. Ce trebuie să facă românii după 15 octombrie
Alexandru Rafila: Numărul de cazuri este mare pentru că suntem la 10-12 zile de la redeschiderea școlilor. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila crede că explozia de cazuri este cauzată de redeschiderea școlilor.

”Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm sau creşterea va continua”, a precizat reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Rafila consideră că cei mici fac forme banale, dar pot transmite boala celor apropiați și atunci apar complicațiile.

Alexandru Rafila: ce trebuie să facă românii după 15 octombrie

E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai  vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a declarat la Digi 24, Alexandru Rafila.

”Părerea mea este că da. Suntem la 10 – 12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Deocamdată vedem număr mare de cazuri, duminică am avut un record pentru o zi de duminică, sâmbătă am avut un record pentru sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm, ajungem pe aşa-numitul platou sau creşterea va continua”, a precizat Alexadru Rafila.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, crede în vaccinul antigripal. Medicul recomandă ca acest lucru să fie făcut după 15 octombrie, în așa fel încât imunitatea să dureze cât mai mult pe perioada de iarnă.

“Avem un pic de noroc anul ăsta, pentru că circulația virusurilor gripale a fost mai redusă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă. Nu numai în România, ci în general, la nivel global”, a spus Alexandru Rafila.

“Acest lucru ne sugerează că putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, de exemplu la 1 septembrie, atunci și imunitatea se «termină» ceva mai repede”, a adăugat medicul.

  • ”Este clar că ne aflăm într-o perioadă în care întreaga UE este afectată de creşterea numărului de cazuri şi România nu face exceţie” – Alexandru Rafila (OMS).
Închide ×