News

Alexandru Rafila explică ce se va întâmpla cu certificatul verde. Va mai fi aprobat?

Alexandru Rafila, noul Ministru al Sănătății, a explicat in cadrul unui interviu la Digi24, ce se va întâmpla cu certificatul verde și dacă se mai discută aprobarea acestuia în România.
25.11.2021 | 22:33
Alexandru Rafila explica ce se va intampla cu certificatul verde Va mai fi aprobat
ADVERTISEMENT

Guvernul României a fost votat de către Parlamentul României, iar Rafila a fost investit drept Ministru al Sănătății, în noua coaliție PNL-PSD-UDMR.

Actualul ministru și-a setat mai multe ținte pentru perioada următoare, gestionarea pandemiei fiind tema cea mai relevantă în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila explică ce se va întâmpla cu certificatul verde

“O să încerc să fiu mai explicit. Acest proiect de act normativ atunci când a fost depus în Parlament se referea exclusiv la personalul medical.

Noi putem să mergem mai departe, este normal, nu discutăm despre stoparea epidemiei, ci de siguranța pacientului și cu asta este toată lumea de acord.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește certificatul verde, dumneavoastră știți că deja funcționează pentru anumite tipuri de activități o formă care a fost introdusă prin OUG care limitează accesul în anumite spații pentru persoanele care nu dețin acest certificat.

Rămâne să găsim o modalitate cu care membrii Guvernului și prim-ministrul să fie de acord. Propunerea pe care am făcut-o eu se referă că acest certificat verde nu trebuie să fie un act de constrângere referitor la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Eu sunt un susținător fervent al vaccinării, dar din păcate in România majoritatea populației nu s-a vaccinat. Scopul este să facem in așa fel încât populația să perceapă vaccinarea ca un act de protecție individuală și colectivă și nu un act de constrângere.

În momentul în care vom vedea o reluare consecventă a creșterii a numărului de cazuri putem să introducem certificatul pentru anumite tipuri de activități și în momentul în care găsești o anumită scădere constantă să poți să renunți la el.

ADVERTISEMENT

Noi vrem să avem un parteneriat cu populația, măsurile au fost luate într-un timp foarte scurt, nu au fost explicate și asta a ostilizat o bună parte din public.

Cred că populația României trebuie mobilizată, putem să discutăm lucrul acesta, să fie un mecanism participativ, cu angajatorii, cu sindicatele.

Când luăm decizii importante de sănătate publică trebuie să avem un leadership democratic, nu unul autoritar care doar comunică măsurile, oamenii le înțeleg sau nu și ajungem din nou la situații cu mii de cazuri de decese în perioadă scurtă de timp.

Eu cred că trebuie să existe un echilibru, nu se poate ca timp de trei luni să nu iei nicio măsură, când era evidentă creșterea și acum să discutăm despre intrarea în forță a acestui certificat și lumea nu va înțelege de ce îl luăm când suntem pe o pantă descendentă”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

ADVERTISEMENT