News

Alexandru Rafila a anunțat când se va renunța în România la purtatul măștii de protecție în aer liber: “Trebuie înţeles de toată lumea”

România ar putea scăpa în curând de obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, în contextul în care peste tot în lume se relaxează măsurile instituite de autorități pentru combaterea pandemiei.
20.02.2022 | 14:52
Alexandru Rafila a anuntat cand se va renunta in Romania la purtatul mastii de protectie in aer liber Trebuie inteles de toata lumea
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis zilele trecute că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Potrivit procedurilor, decizia Curții Constituționale ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial, iar – de la data publicării motivării hotărârii – autoritățile au cel mult 45 de zile la dispoziție pentru a o pune în aplicație.

ADVERTISEMENT

Rafila: ”Ca să ne pregătim de relaxări trebuie să respectăm regulile”

Într-o intervenție la România TV, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat când și cum se va renunța la purtatul măștii de protecție în aer liber, oficialul declarând și că totul trebuie să se facă în condițiile prudenței medicale.

”Ne pregătim pentru relaxări, dar ca să ne pregătim de relaxări trebuie să respectăm regulile. Cu cât respectăm mai bine regulile, cu atât mai repede vor veni relaxările. Trebuie înţeles de toată lumea.

ADVERTISEMENT

Este bine să ţinem la mască, mai ales când suntem în zone aglomerate, să ne referim mai puţin că este sau nu prevăzut în legislaţie şi mai mult la utilitatea ei ca barieră în calea transmiterii”, a afirmat demnitarul.

Alexandru Rafila: ”Respectăm decizia Curţii Constituţionale”

Rafila a adăugat că purtatul măștii în spații închise va rămâne în continuare valabil o perioadă, în funcție de evoluția la nivel național și global a pandemiei de coronavirus, care a provocat până acum în țara noastră peste 60.000 de decese.

ADVERTISEMENT

”Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale.

Ministrul a vorbit și despre actualizarea legislației în domeniu

Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise.

ADVERTISEMENT

Legislaţia care a făcut referire la această ordonanţă elaborată de către Ministerul Sănătăţii trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei epidemiologice şi vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a spus Alexandru Rafila.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 20 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.687 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 68 de decese, dintre care 2 anterioare intervalului de referință.

ADVERTISEMENT