ADVERTISEMENT
News

Alexandru Rafila, scenariu sumbru. Ce spune despre atingerea obiectivului de persoane vaccinate până în august

Autor: Rareș Mușătoiu | 27.04.2021 | 21:32
Alexandru Rafila, scenariu sumbru. Ce spune despre atingerea obiectivului de persoane vaccinate până în august
Alexandru Rafila, scenariu sumbru. Ce spune despre atingerea obiectivului de persoane vaccinate până în august foto: hepta.ro

Medicul Alexandru Rafila, membru al Partidului Social Democrat, a oferit marți, la România TV, un scenariu sumbru cu privire la atingerea obiectivului de persoane vaccinate, referindu-se la ceea ce și-a asumat guvernul României la acest nivel.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat la începutul lunii că se constituie un grup la nivelul guvernului pentru a gestiona revenirea la normalitate, odată ce suficiente persoane vor fi vaccinate.

Dacă actuala campanie de vaccinare va continua să meargă în același ritm, până la finalul lunii septembrie, România ar avea mai puțin de nouă milioane de persoane vaccinate, sub obiectivul de 10,4 milioane asumat de către guvern.

Alexandru Rafila, scenariu foarte sumbru. Ce spune medicul despre atingerea obiectivului de persoane vaccinate

“Eu nu cred că vom ajunge la zece milioane de oameni vaccinați, nu că nu vreau, ajut la asta, dar nu cred. Este o diferență între a vrea un lucru și a crede că se poate și întâmpla.

ADVERTISEMENT

Ritmul de vaccinare de 100.000 de doze pe zi ne duce undeva spre zece milioane de oameni vaccinați în octombrie, dar avem o problemă. Se înscriu 50.000 de oameni, ceea ce înseamnă la un moment dat că nu va mai fi nimeni pe liste.

Medicii de familie ar trebui stimulați simplu, dacă ar reuși să vaccineze 20-30% dintre persoanele de pe listă, să primească o sumă de bani, nu e vorba despre o sumă primită degeaba, dimpotrivă, este o acțiune în interesul sănătății publice.

Mai ales în mediul rural, uitați-vă că avem niște asociații nefolosite. Mie mi se pare ciudat că a apărut la guvern un grup de reîntoarce la normalitate. V-ați uitat cine face parte din grup? Prim-ministrul, toți miniștrii din guvern și Institutul de Sănătate Publică. 

ADVERTISEMENT

Guvernul termină ședința de guvern și continuă ședința grupului de reîntoarce la normalitate cu aceeași componență. Ce logică are acest lucru?

Eu dacă vreau să fac un pas înainte, trebuie să mă gândesc unde se face vaccinarea, avem asociația comunelor, asociația orașelor, fără coloratură politică.

ADVERTISEMENT

Este o greșeală politizarea campaniei de vaccinare, ori iese cineva și spune că facem un plan național și ni-l asumăm, ori nu.

Exact asta se întâmplă și cu Planul Național de Redresare și Reziliență, este un plan național, dar și-l asumă guvernul. Păi cum mai este un plan național?”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT