News

Alexandru Rafila: “Sunt convins că tulpina britanică circulă în toate județele țării”

28.02.2021 | 16:20
ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, consideră că tulpina britanică de coronavirus, cu contagiozitate ridicată, se află în circulație în toate judeţele ţării, deși oficial nu există informaţii că noua tulpină ar fi predominantă.

Rafila a explicat și că așa-zisa tulpină românească este, de fapt, o mutație nesemnificativă a virusului, care a fost identificată și în alte 34 de țări.

ADVERTISEMENT

Specialistul a mai precizat că vom ști cu certitudine ce tulpină de virus este predominantă în România la un anumit moment doar atunci când va deveni operațional sistemul național de secvențiere.

“Sunt convins că (circulă) în toate județele din România”

Profesorul Alexandru Rafila a explicat într-o intervenție la Antena 3 că nu există informații oficiale potrivit cărora tulpina britanică ar fi predominantă.

ADVERTISEMENT

“E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată.

E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini.

ADVERTISEMENT

Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai dat explicații și legat de aşa-numita tulpină românească, despre care s-a vorbit în spaţiul public în ultimele zile. Potrivit medicului, este vorba, mai degrabă, de o mutaţie nesemnificativă, care a mai fost identificată şi în alte 34 de ţări.

ADVERTISEMENT

“Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România. Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări”, a precizat Rafila.

ADVERTISEMENT