News

Ce spune Alexandru Rafila despre tulpina Omicron! Există transmitere comunitară în România?

Ce spune Alexandru Rafila despre tulpina Omicron! Ministrul Sănătății credec ă în acest moment nu există o transmitere comunitară a acestei variante de coronavirus
23.12.2021 | 08:48
Ce spune Alexandru Rafila despre tulpina Omicron Exista transmitere comunitara in Romania
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila nu a ezitat o clipă și a transmis că, în prezent, în România, nu există o transmitere comunitară a variantei Omicron a coronavirusului.

Acesta a precizat pentru Digi 24 că toate cele 16 cazuri au avut o legătură strânsă cu o călătorie dintr-o zonă afectată. De asemenea, acesta a mai solicitat încă o săptămână pentru a vedea dacă Omicron va începe să facă probleme și în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Ce spune Alexandru Rafila despre varianta Omicron!

„Nu există o răspândire comunitară, este exclus să existe în acest moment o răspândire comunitară.

Practic, toate cazurile, cu o singură excepție, cred, din cele 16 înregistrate în România au o legătură fie cu o călătorie dintr-o zonă afectată, fie au legătură cu o persoană care a venit de acolo, deci e clar că nu discutăm de o transmitere comunitară.

ADVERTISEMENT

Mai mult, din ce s-a secvențiat până acum, atât în sectorul public cât și în sectorul privat, nu au fost identificate cazuri care să poată să pună o astfel problemă.

Dar în momentul în care apar persoane infectate care sunt răspândite mai ales pe un areal mai mare atunci putem să discutăm de o transmitere comunitară, nu e cazul acum, să vedem peste o săptămână”, a transmis ministrul Sănătății

ADVERTISEMENT

Chestionat asupra marjei de o săptămână pe care a solicitat-o, Alexandru Rafila a explicat că e vorba despre o perioadă de incubație

„Avem și o perioadă de incubație a bolii, știți bine că ea are o perioadă de 4-5 zile până când apare simptomatologia.

ADVERTISEMENT

O săptămână – 10 zile, să avem două cicluri de transmitere ca să putem să vedem dacă, într-adevăr există o transmitere comunitară sau dacă numărul de cazuri începe să crească și în România.

 Sigur, noi nu putem evolua în afara cadrului de evoluție din celelalte țări înconjurătoare. Nu se poate așa ceva.

Important, însă, este să găsim soluțiile ca să nu avem așa de multe cazuri într-un timp foarte scurt.

Atunci când ai multe cazuri automat se ajunge și la spitalizări numeroase, la blocărea sistemului de sănătate și la decese nu numai din cauza infecției cu noul coronavirus ci și cu alte cauze de boală”, a mai zis Rafila.

ADVERTISEMENT