News

Alexandru Rafila: Vaccinul COVID-19 va veni în tranșe. Cum se va administra

10.08.2020 | 17:04
Alexandru Rafila Vaccinul COVID19 va veni in transe Cum se va administra
ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila a anunțat ca vaccinul Covid-19 va veni în tranșe. El precizează că e posibil să nu se administreze într-o singură doză.

România este înscrisă pe lista ţărilor care vor primi vaccin anti COVID-19, în momentul când acesta va fi pus pe piaţă.

ADVERTISEMENT

Comanda inițilă a țării noastre este de 10 milioane de doze. Cantitatea va fi asigurată printr-un mecanism pus la punct de Comisia Europeană.

Cum susține Alexandru Rafila că va fi administrat vaccinul COVID-19

Reprezentantul OMS explică că nu vom primi toate dozele dintr-o dată din cauză că trebuie să fie îndeplinite condiții speciale de transport.

ADVERTISEMENT

Profesorul Rafila spune de asemenea că prioritatea la vaccinare  o vor avea copiii şi persoanele în vârstă, personalul medical dar şi cei cu boli asociate.

”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie.

ADVERTISEMENT

Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare.

Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

ADVERTISEMENT

Când o să fie gata vaccinul

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate  spune că un vaccin ar putea fi gata la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.

În prezent, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru. 20 dintre ele au intrat în fazele avansate de testare.

Ungaria a cerut 5 milioane de doze, pentru a se asigura că este pregătită să înfrunte un al doilea val al pandemiei. Prin acelaşi mecanism comun și alte state au încheiat tranzacții similare.

 

ADVERTISEMENT