News

Estimări pesimiste ale ministrului Alexandru Rafila privind impactul valului 5. Numărul infectărilor ar putea ajunge la 800.000

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a estimat că alți 800.000 de români se vor îmbolnăvi de Covids-19 în valul 5 al pandemiei, generat de răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2.
03.01.2022 | 22:14
Estimari pesimiste ale ministrului Alexandru Rafila privind impactul valului 5 Numarul infectarilor ar putea ajunge la 800000
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat, la Antena 3, că numărul infectărilor în valul 5 s-ar putea dubla față de valul 4, astfel că s-ar putea ajunge la 800.000 de români care s-ar putea infecta.

Ministrul a estimat că numărul infectărilor zilnice s-ar putea accelera în jurul datei de 15 ianuarie, însă rămâne de văzut cât de rapid va fi ritmul de creștere, acesta depinzând și de cât de repede va fi introdus certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Limitarea ritmului de creștere a cazurilor diagnosticate zilnic ar crea o presiune mai redusă asupra sistemului sanitar, crede ministrul.

O creștere de la 400.000 la 800.000 de îmbolnăviri

În jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic.

ADVERTISEMENT

Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val”, a declarat Alexandru Rafila.

Dincolo de dublarea numărului față de valul 4 al variantei Delta, ministrul crede că mai importantă este durata de timp în care aceasta se va produce.

ADVERTISEMENT

Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător”, a explicat ministrul.

El a spus că introducerea obligativității certificatului verde pentru categorii mai largi de persoane ar fi utilă doar dacă aceasta măsură va fi adoptată repede astfel încât numărul de cazuri să nu crească accelerat într-un interval de numai câteva zile, situație în care sistemul de sănătate ar putea face cu greu față.

ADVERTISEMENT

Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atît utilitatea lui scade”, a precizat Rafila.

Ședință de urgență la Palatul Victoria

Situația epidemiologică a fost subiectul unei ședințe convocate luni de către premierul Nicolae Ciucă. Miniştri şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale au venit la Guvern. De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a fost și el invitat.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată evoluţia pandemiei în ţară şi la nivelul Uniunii Europene, fiind evidenţiate o serie de măsuri avute în vedere în funcţie de această situaţie, care să protejeze sănătatea românilor şi să permită continuarea funcţionării şcolilor, precum şi a sectoarelor economice”, a transmis biroul de presă de la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT