News

Alexandru Rafila, detalii despre noua variantă Covid din sudul Africii. Ce știm până acum

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a vorbit vineri, la Digi24, despre noua variantă Covid descoperită în zona sudului Africii, explicând ce informații avem în acest moment despre ea.
26.11.2021 | 21:17
Alexandru Rafila detalii despre noua varianta Covid din sudul Africii Ce stim pana acum
Alexandru Rafila, detalii despre noua variantă Covid din sudul Africii. Ce știm până acum foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rafila a preluat portofoliul de la Ministerul Sănătății de la Cseke Attila și a declarat că gestionarea pandemiei este una dintre prioritățile sale.

Ministrul Sănătății a explicat joi ce se va întâmpla cu aprobarea certificatului verde și în ce modalitate se va face aceasta.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, detalii despre varianta din sudul Africii. Ce informații avem în acest moment

“Tulpina a fost declarată o ‘variantă preocupantă’ pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică.

Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scală globală și a deveni dominante.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative.

Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu dă forme mai ușoare de boală, ar fi ideal.

ADVERTISEMENT

Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion. Această secvențiere care a dus la izolare a fost făcută pe 24.11, iar tulpina respectivă a provenit din Africa de Sud de la care s-a luat o probă pe 9 noiembrie.

Sunt în jur de 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar, deocamdată sunt speculații, sunt țări care au interzis zborurile din sudul Africii și din cauza aceasta probabil și noi vom recomanda turiștilor români să meargă în Africa de Sud, Botswana sau țări de genul acesta.

Sunt două-trei cazuri în Israel, persoane care au călătorit acolo. Ce pot să vă spun în cazul unei tulpini cu transmisibilitate înaltă, ele sunt utile, dar doar încetinesc.

Sunt anumite informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială.

Dar asta nu are de-a face cu o eventuală agravare a bolii, ne interesează mai degrabă dacă vaccinul actual este sau nu eficace împotriva acestei variante.

Ar putea să facă ineficient anticorpii obținuți în rândul vaccinării, dar în acest moment nu avem informații științifice, sunt doar speculații și discuții”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că...
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că "s-a culcat cu jumate din vestiar"
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă...
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident este în sala de judecată
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi...
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi au fost căsătoriți timp de 30 de ani
Se schimbă regulile RCA. Avantaj pentru păgubiți
Se schimbă regulile RCA. Avantaj pentru păgubiți
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Veste șocantă în showbiz! Florin Dumitrescu ar fi divorțat în secret! Motivul separării...
Veste șocantă în showbiz! Florin Dumitrescu ar fi divorțat în secret! Motivul separării ar fi problemele cu alcoolul ale soției sale
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă