News

Alexandru Rafila, vești bune despre evoluția pandemiei în România: ”Nu ne mai aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare”

Alexandru Rafila vine cu vești bune despre evoluția pandemiei în România și spune că nu ne mai află în situația unei transmiteri comunitare a bolii.
07.06.2021 | 08:06
Alexandru Rafila, vești bune despre evoluția pandemiei în România: ”Nu ne mai aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare”
Alexandru Rafila, ironic la adresa guvernului. “Florin Cîțu e despărțit de 36 de milioane de mici de atingerea țintei de vaccinare”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De la peste 9.000 – 10.000 de infecții pe zi în urmă cu 7-8 luni, România a ajuns să raporteze în prezent, frecvent, sub 200-150 de cazuri noi.

Reprezentantul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că am ieșit din situația în care vorbeam de o transmitere comunitară a bolii.

Alexandru Rafila anunță că România nu se mai află în situaţia unei transmiteri comunitare a Covid-19

Medicul epidemiolog a făcut o analiză a situației la zi a raportărilor și consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu Covid-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una ”sporadică”.

ADVERTISEMENT

În același timp, acesta atrage atenția asupra faptului că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei din toamnă.

Duminică, România a raportat 121 de cazuri noi. Și dacă am ajunge la 500, tot nu am vorbi de o transmitere comunitară, ci de una sporadică, mai spune Dr. Rafila.

ADVERTISEMENT

”La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică”, afirmă medicul la Digi24.

  • 1.078.863 de infecții Covid-19 a raportat România în pandemie
ADVERTISEMENT

Când există riscul reapariției transmiterii comunitare Covid-19 în România?

Medicul Rafila spune că România a fost ferită momentan de circulația intensă a mai multor mutații SARS-CoV-2. Doar tulpina din Marea Britanie a fost prezentă.

Dacă o variantă precum cea din India ar domina în țara noastră, atunci există riscul unei explozii a cazurilor noi, mai spune medicul.

ADVERTISEMENT

”Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie.

Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare.

ADVERTISEMENT

Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a mai afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune la postul de știri citat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri