News

Alexandru Rafila, vești bune pentru rezidenți: Guvernul va debloca 4.000 de posturi

Alexandru Rafila a venit cu un anunț important pentru mii de medici rezidenți. Guvernul va debloca patru mii de posturi.
29.05.2023 | 11:08
Alexandru Rafila vesti bune pentru rezidenti Guvernul va debloca 4000 de posturi
Alexandru Rafila a atras atenția asupra inegalității salariale. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că în Guvern va fi propus un memorandum care va facilita organizarea de concursuri pentru ocuparea celor 4.000 de posturi din domeniul sănătății, în conformitate cu cerințele exprimate de sindicate. Acesta a menționat că a doua revendicare, referitoare la semnarea unui nou contract colectiv de muncă, este aproape de a fi rezolvată.

Alexandru Rafila, despre revendicările sindicaliștilor din Sănătate

„E normal să existe astfel de revendicări. Eu m-am întâlnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar, m-am întâlnit cu prima dată cu cei de la Sanitas, am discutat şi cu cei de la Meridian, ulterior au fost preluaţi de un coleg de-al meu, un secretar de stat. Cunosc foarte bine revendicările lor, unele sunt mai vechi şi lucrul pe care l-am discutat şi l-am stabilit şi sper să putem să ne ţinem de cuvânt şi unii şi alţii este următorul. Sunt trei categorii de revendicări”, a explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a subliniat că prima solicitare se va referi la deblocarea posturilor. Potrivit acestuia, circa 4.000 de posturi vor fi ocupate de specialiști. Rafila susține că nu este normal ca un medic tânăr care a promovat examenul și a demonstrat că este un specialist de care are nevoie sistemul medical din România să nu aibă posibilitatea să se angajeze.

„În primul rând, este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sănătate. Ştiţi că a fost o ordonanţă de urgenţă care a blocat angajările în tot sectorul public şi acest lucru suntem pe cale să-l realizăm. Am făcut o solicitare prin intermediul direcţiilor de sănătate publică legată de nevoile diverselor unităţi sanitare.

ADVERTISEMENT

Am finalizat şi am centralizat acest lucru, este scris memorandum pentru Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării trebuie să facă un astfel de memorandum, pentru că dacă Ministerul Sănătăţii face un memorandum pentru deblocarea posturilor din subordinea unităţilor proprii, Ministerul Dezvoltării face un memorandum pentru unităţile din subordinea autorităţilor locale.

În total sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate. Aproape 4.000 la Sănătate, în jur de 10.000 la autorităţile locale. Vom promova cât de curând acest memorandum prin Guvern şi atunci momentul în care el va fi acceptat de către Guvernul României se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi. E firesc să fie aşa.

ADVERTISEMENT

Gândiţi-vă numai la faptul că peste 1.000 de medici specialişti au susţinut examenul, l-au promovat, în urmă cu câteva săptămâni. Nu-i normal ca un medic tânăr care este specialist de care avem nevoie să nu poată să se angajeze. Şi sunt şi alte situaţii de genul acesta, nu numai la medici, ci şi la asistenţi medicali sau la alte profesiuni conexe actului medical”, a precizat ministrul Rafila.

Numărul zilelor de concediu va fi modificat

Alexandru Rafila a menționat că Ministerul Sănătății aproape a rezolvat cea de-a doua revendicare legată de semnarea unui nou contact de muncă. Oficialul susține că după mai multe luni de discuții cu membrii sindicatelor s-a ajuns la o formă finală a acestui document.

ADVERTISEMENT

„Cea de-a doua revendicare la care suntem pe punctul de a o soluţiona este vorba de semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Am avut discuţii timp de câteva luni cu toate sindicatele, s-au finalizat. Avem o formă finală a acestui contract colectiv de muncă. Singurul lucru care mai trebuie să se întâmple ca să pot să îl semnez şi să existe o viză de legalitate pe el, modificarea prin ordonanţă de urgenţă a numărului de zile de concediu pentru personalul medical, în sensul că vechiul contract prevedea un număr de zile de concediu, preluăm acelaşi număr de zile din vechiul contract şi el trebuie precizat şi aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă. Deci astea sunt două lucruri care se vor rezolva probabil în cursul acestei săptămâni”, a specificat Rafila.

Ce salarii sunt în sistemul medical din România

Potrivit ministrului PSD, cea mai “complicată problemă” constă în creșteri salariale. Rafila a atras atenția asupra inegalităților salariale în sistemul sanitar românesc: „Cred ca astea se pot rezolva însă problema cea mai complicată legată de eventuale creşteri salariale şi mai ales de includerea personalului nemedical care lucrează în spitale personalul TESA. Gândiţi-vă că un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariul, în condiţiile în care rulează un buget foarte mare, o mare responsabilitate. E un salariu mai mic decât al unui asistent medical.

Nu este normal să existe aceste discriminări şi cred în noua lege a salarizării, care este la Ministerul Munci, noi am trimis partea noastră, pe care tot aşa am făcut-o împreună şi cu sindicatele, nu numai cu oamenii din Ministerul Sănătăţii, am prevăzut acest lucru. Sper ca el să se poată întâmpla şi să devină aplicabil în momentul în care noua lege a salarizării va fi aprobată”, a conchis Rafila.

ADVERTISEMENT
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările...
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările barului unde lucra. Ajutată de iubit, fata de 19 ani ar fi furat peste 10.000 de lei
Leo Messi, varianta uriașă! Un șofer de tir de aproape 2 metri a...
Leo Messi, varianta uriașă! Un șofer de tir de aproape 2 metri a ajuns vedetă datorită felului în care arată
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e...
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e împreunare, împreunare, împreunare, s-au dus seva și puterea”
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc...
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc cu privații“ FOTO
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
ADIO, SPAȚIUL SCHENGEN! Anunțul la care nimeni nu s-ar fi așteptat a venit...
ADIO, SPAȚIUL SCHENGEN! Anunțul la care nimeni nu s-ar fi așteptat a venit CHIAR ACUM
Dezvăluiri teribile din cadrul MISA. Cum acționa gurul Bivolaru
Dezvăluiri teribile din cadrul MISA. Cum acționa gurul Bivolaru
Constantin Enceanu își ia ADIO de la pensie! Niculina Stoican l-a adus la...
Constantin Enceanu își ia ADIO de la pensie! Niculina Stoican l-a adus la sapă de lemn
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română