Fotbal international

Real şi Bayern, aproape să fie conduse de doi români! “Am avut ocazia”

Bayern Munchen - Real Madrid este şocul semifinalelor din Liga Campionilor. Cele două cluburi au fost la un pas să fie conduse de doi români.
13.04.2018 | 15:23
Real si Bayern aproape sa fie conduse de doi romani Am avut ocazia

Bayern Munchen şi Real Madrid se vor duela în semifinalele Ligii Campionilor, cele două formaţii întâlnindu-se şi în sezonul trecut, în faza sferturilor. Echipe cu tradiţie şi cu o istorie fenomenală, bavarezii şi madrilenii au fost foarte aproape să fie conduşi de doi români. 

Alexandru Vogel şi Ion Ţiriac sunt românii care ar fi putut să fie preşedinţi la Real Madrid, respectiv Bayern Munchen. Ambii au fost aproape de cele două cluburi în anii ’80. Bistriţeanul Vogel îşi anunţa candidatura la preşedinţia madrilenilor cu doar câteva săptămâni înainte de Campionatul Mondial din 1982. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Vogel, atac direct la adresa marilor rivali

Pe 24 martie 1982, în pagina a 11-a a ziarului Marca, apare prima oară numele lui Alejandro Vogel, omul de afaceri român îşi schimbase numele când a ajuns în Spania. Acesta era un apropiat al lui Santiago Bernabeu şi era în anturajul clubului încă de la începutul anilor ’70, când a încercat să-l transfere pe Nicolae Dobrin la Real Madrid. Episodul întâlnirii dintre Dobrin şi Vogel este evocat de Ioan Chirilă în cartea „Zile şi nopţi pe stadion”, cei doi întâlnindu-se înainte de meciul de retragere al lui Gento, la care starul lui FC Argeş fusese chemat. „Au ajuns la Madrid spre seară. Maşină la scara aeroportului. Sandu Vogel, fost antrenor român, acum în conducerea Realului, i-a înmânat lui Gicu o primă de o mie de dolari”.

„Vreau să fiu preşedintele Realului” era titlul care trona lângă numele lui Alejandro Vogel. Porneşte cu atacuri frontale la adresa lui Josep Lluis Nunez, preşedintele celor de la FC Barcelona. Vrea să-l declare „persona non grata”, are un dinte şi împotriva antrenorilor străini. Vujadin Boskov, tehnicianul lui Real Madrid, este luat în colimator. Finalul programului este apoteotic. Dacă Realul iese pe minus în mandatul său, el va plăti toată diferenţa din buzunarul propriu. Valul se sparge repede, în vara lui 1982 dispare de pe lista candidaţilor. Gurile rele spun că reuşise un pact cu Luis de Carlos. Pe 10 octombrie e ziua alegerilor, Don Luis obţine 10.752 de voturi, în timp ce Ramon Mendoza ajunge abia la 7.660. Alejandro Vogel se retrage la New York şi dispare din lumea fotbalului.

Ţiriac şi şerveţelul cu loja preşedintelui

Trei ani mai târziu, în Germania de Vest, conducerea lui Bayern Munchen încearcă să-l coopteze pe Ion Ţiriac. “Am avut ocazia să preiau elita fotbalului european. În 1985, cei de la Bayern Munchen mi-au făcut o ofertă, dar i-am trimis la Beckenbauer. Mi-au urmat sfatul şi au făcut o afacere excepţională. Îl respect foarte mult pe “Kaiser””, dezvăluia Ion Ţiriac într-un interviu acordat revistei ProSport Magazin în 1998.

În 2015, fostul tenismen a anunţat că bavarezii i-au oferit să se ocupe de partea economică a clubului. Au venit la mine să mă roage să preiau măcar partea economică, să văd despre ce este vorba. Am luat un şerveţel, fiindcă eram la o cârciumă, şi le-am făcut schema cum trebuie să arate tribuna preşedintelui, loja”, a declarat Ion Ţiriac pentru Telekom Sport în urmă cu trei ani.