News

Alexei Navalnîi, într-o stare deplorabilă: a slăbit 13 kilograme în închisoare

08.04.2021 | 19:55
Alexei Navalnii intro stare deplorabila a slabit 13 kilograme in inchisoare
ADVERTISEMENT

Alexei Navalnîi se simte din ce în ce mai rău. El este bolnav, și-a pierdut senzația la mâini și picioare și a slăbit 13 kilograme de când a fost închis. Opozantul rus în vârstă de 44 de ani a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii trecute, pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție. Este închis la Colonia penitenciară numărul 2, de la Pokrov, considerată una din cele mai dure închisori din Rusia.

Navalnîi acuză conducerea penitenciarului de privarea de servicii medicale și tratament, dar și de tortură, sub forma privării de somn. El suferă, de asemenea și de o tuse puternică, febră, dureri puternice de spate și pierderea senzației în membre. Alexei susține că este supus și la tortură psihică, gardienii și membrii administrației profitând de greva sa a foamei pentru a îl supune la diverse tratamente inumane.

ADVERTISEMENT

Navalnîi a slăbit 13 kilograme în închisoare și nu-și mai simte mâinile și picioarele

Olga Mihailova, avocata lui Navalnîi, confirmă că starea lui de sănătate se degradează și că nu are acces la îngrijiri medicale. Mihailova declară că Alexei are în prezent o greutate de 80 de kilograme, la o înălțime de 1,89 metri. La sosirea în închisoare avea o greutate de 93 de kilograme, iar la începerea grevei foamei, 85 de kilograme.

Vadim Kobzev, un alt avocat al lui Navalnîi, precizează că boala opozantului rus avansează și începe să nu-și mai simtă picioarele, palmele și mâinile. Kobzev confirmă faptul că Navalnîi pierde în greutate în jur de un kilogram pe zi, conform news.ro

ADVERTISEMENT

Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, declară că Statele Unite consideră privarea de libertate a lui Navalnîi un motiv de îngrijorare, aceasta fiind văzută ca o acțiune politică nedreaptă.

Kremlinul refuză să intervină

Alexei Navalnîi este activ pe Instagram și continuă să facă publice condițiile în care este deținut și tortura la care este supus. El confirmă că nu are acces la medicul ales sau la un tratament medical și pune în atenție faptul că foarte mulți deținuți ruși mor în închisori fără a avea parte de îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Mai mulți medici au protestat față de această situație la colonia penitenciară de la Pokrov, inclusiv medicul personal al lui Navalnîi, însă aceștia au fost reținuți de poliție.

Apropiații lui Navalnîi sunt îngrijorați și cer transferarea la un spital pentru acordarea îngrijirilor medicale cuvenite, cu atât mai mult cu cât anul trecut, Alexei a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu agent neurotoxic Novichok. El îi acuză de atac pe Vladimir Putin, președintele Rusiei și FSB-ul, serviciul rusesc de securitate. Kremlinul, însă, îl consideră ca pe un deținut oarecare și dă de înțeles că nu va beneficia de tratamente preferențiale.

ADVERTISEMENT