Sport

Alexia Putellas, pe picior de egalitate cu Karim Benzema. Povestea remarcabilă a „Balonului de Aur” din fotbalul feminin

Alexia Putellas (28 de ani), „Regina” fotbalului feminin, a scris istorie după ce a câștigat al doilea Balon de Aur consecutiv.
19.10.2022 | 10:46
De 10 ani joacă Alexia Putellas la Barcelona. Sursă foto: @France Football
ADVERTISEMENT

Karim Benzema este noul Balon de Aur după un sezon de vis, însă France Football a oferit marele trofeu și pentru Alexia Putellas, „Regina” fotbalului feminin.

Cine este Alexia Putellas, Balonul de Aur al fotbalului feminin: „Îmi aduce aminte de Sergio Busquets și Andres Iniesta”

Jucătoarea de 28 ani din Spania a câștigat Balonul de Aur pentru al doilea an consecutiv. Născută lângă Barcelona, Alexia Putellas i-a avut ca idoli pe Iniesta, Rivaldo sau Ronaldinho, iar visul ei a fost să joace pe Camp Nou.

ADVERTISEMENT

Catalana din Mollet del Valles, o localitatea la 30 de minute de Barcelona a început fotbalul la vârsta de 7 ani, deși se trage dintr-o familie de baschetbaliști. A jucat baschet, hochei și tenis, însă fotbalul a rămas întotdeauna prima dragoste.

Alexia a fost de mică suporter al Barcelonei și întârzia la ore din cauza faptului că juca fotbal în pauze cu băieții. Tatăl său a fost cel care a dus-o la meciuri pe Camp Nou, iar cu ajutorul unei rude a fost selectată de către clubul Sabadel.

ADVERTISEMENT

Patru ani mai târziu, în 2005, Alexia Putellas avea să ajungă la academia Barcelonei pentru un an. La 12 ani a ajuns însă la academia rivalei din oraș, Espanyol, unde a jucat timp de patru ani și a debutat la 16 ani. În 2011 câștiga Cupa Spaniei, primul trofeu din carieră, însă la 17 ani se transferă la Levante.

Alexia Putellas își vede visul împlinit și ajunge la Barcelona. Un deceniu de istorie, 15 trofee și peste 100 de goluri

Alexia Putellas a ajuns în 2012 la Barcelona și după zece ani a devenit poate cea mai bună jucătoare din istoria fotbalului.

ADVERTISEMENT

Cu peste 270 de meciuri în tricoul blaugrana și 117 goluri marcate, mijlocașul Barcelonei are un palmares de invidiat: 6 titluri de campioană în La Liga, 7 Cupe ale Spaniei și nu în ultimul rând trofeul Champions League.

Căpitanul Barcelonei a câștigat Balonul de Aur și în 2021 și este singura jucătoare din lume care a câștigat trofeul doi ani consecutivi. Performanța e cu atât mai remarcabilă cu cât Alexia Putellas a suferit o accidentare gravă pe data de 5 iulie la un antrenament cu naționala Spaniei și ar putea lipsi până la 12 luni de pe teren.

ADVERTISEMENT

Alexia Putellas, bornă istorică și pentru naționala Spaniei

Alexia Putellas a ajuns la 100 de meciuri în tricoul echipei naționale a Spaniei, depășind în 2021 recordul selecții deținut de Marta Torrejon (90 de meciuri).

A marcat 27 de goluri și pentru națională, cu care a câștigat două Campionate Europene Under-17 în 2010 și 2011.

„Regina” fotbalului feminin a renunțat și la facultatea de Administrarea Afacerilor și Management pentru fotbal, iar în 2019 a protestat după ce liderii mișcării de independență a Cataluniei au fost arestați, considerând că „nu asta este soluția”.

În 2019, Alexia a trecut prin momente foarte dificile. Tatăl ei a decedat cu doar două săptămâni înainte de Campionatul European Under-19, însă „La Reina” a condus Spania până în finală, pierdută cu 1-0 în fața Suediei.

Alexia Putellas a devenit un adevărat star în Spania și un simbol al mișcării feministe

Alexia Putellas este fără doar și poate o legendă vie în Spania, iar la meciurile Barcelonei de Camp Nou au asistat aproape 100.000 de oameni, o cifră remarcabilă pentru fotbalul feminin.

Jucătoarea este sponsorizată de Nike, iar în 2019, înainte de finala Ligii Campionilor la fotbal feminin, a devenit principala imagine a Barcelonei.

Orașul a fost împânzit cu reclame cu Alexia Putellas în tricoul Barcelonei, cu mesajul „Nu juca pentru finale, ci pentru istorie”. Ba mai mult, de Ziua Internațională a Femeii, feministele au împânzit Barcelona cu postere cu jucătoarea în tricoul blaugrana.

„Îmi aduce aminte de Sergio Busquets și Andres Iniesta”

Antonio Contreras, antrenorul care a adus-o la Levante i-a făcut o caracterizare remarcabilă Alexiei Putellas: „Îmi aduce amintede Sergio Busquets și Andres Iniesta. Este foarte inteligentă pe teren, foarte tehnică și e bună și din punct de vedere tactic”, a spus spaniolul pentru The Athletic.

După ce a primit Balonul de Aur, Alexia Putellas și-a adus aminte imediat de tatăl ei: „Vreau să dedic trofeul unei persoane care a fost și va fi mereu foarte specială… și pentru care fac totul. Sper că ești foarte mândru de fiica ta. Oriunde ai fi, asta e pentru tine tată”. 

  • 271 de meciuri a jucat Alexia Putellas pentru Barcelona, unde a marcat 117 goluri
  • 100 de meciuri are „Regina” fotbalului feminin pentru naționala Spaniei și 27 de goluri
ADVERTISEMENT