Profesorul Alfred Bulai, acuzat de hărțuirea sexuală a studentelor, a fost concediat de la SNSPA. Anunțul a fost făcut de rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, care precizează că a semnat dispoziția de desfacere a contractului de muncă după ce Comisia de Etică a luat o decizie în acest sens.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Remus Pricopie hotărârea este pusă în aplicate cu efect imediat, începând de marți, 6 august. „Am semnat cu gândul la victimele ştiute şi neştiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generaţii, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunităţi civilizate şi să supună mai multe persoane unui tratament nedemn şi abuziv”, se arată în comunicat.
Rectorul SNSPA a ținut să puncteze că speră ca acțiunea „fermă” a universității să fie urmată și de alte instituții publice, în cazul în care sunt semnalate situații similare. Remus Pricopie susține că hotărârea a fost luată rapid, în opt zile de la izbucnirea scandalului sexual.
„Din experienţa mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărţuire sexuală care să fi fost soluţionat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerinţelor legale.
Din păcate, România rămâne una dintre ţările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală şi hărţuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacţie instituţională şi prin inexistenţa unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor şi protejare a victimelor”, susține rectorul Pricopie.
Hărțuirea sau agresiunea sexuală pot fi stopate prin mărturiile victimelor și implicarea autorităților, mai spune Remus Pricopie. Totodată, conducerea SNSPA va continua să analizeze acest caz, în conformitate cu legislația în vigoare.
Rectorul Universității susține că legislația trebuie revizuită, deoarece „nu există tratament eficient” privind hărțuirea sexuală. Mai mult, acesta a ținut să condamne informațiile potrivit cărora „toți știau”, susținând că este o afirmație mincinoasă și calomnioasă.
„Al doilea este cel legat de atacul nejustificat la persoane care au contribuit nu doar la construcţia SNSPA ca instituţie, una dintre cele mai respectate şi apreciate universităţi româneşti la nivel internaţional, ci care au definit concepte, atitudini şi norme etice în învăţământul românesc.
Mă refer aici la profesorii fondatori, dar şi la cei care s-au alăturat mai târziu proiectului SNSPA. (…) Să o învinovăţeşti azi, în 2024, pe Mihaela Miroiu pentru ‘lipsă de acţiune’ sau ‘tăinuire’ este ca şi cum am vrea să rescriem istoria. Munca sa trebuie apreciată, nu denigrată”, a adăugat Remus Pricopie.